Lengyelország: a növekvő antiszemitizmust a menekültellenes populizmus táplálja

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Bár Lengyelországban alig élnek zsidók, az antiszemitizmus növekszik.

Iszlám ellenes szélsőjobboldali demonstráció Katowicében a berlini karácsonyi vásár ellen elkövetett merénylet után (Forrás: youtube)

A Varsói Egyetem előítéletekkel foglalkozó kutatóközpontja az utóbbi időben beállott változásokat vizsgálva kiemeli a zsidók fokozódó negatív megítélését a lakosság körében. A 2014–2016 közötti időszakban az antiszemita gyűlöletbeszéd egyre elfogadottabbá és népszerűbbé vált a lengyel internetes oldalakon és a lengyel tévéadásokban.

A tanulmány készítői a különböző médiumokban elhangzott zsidóellenes kijelentésekből hoztak fel példákat, és a kérdőíven rákérdeztek, hogy a válaszadó a kijelentést bántónak tartja-e. A kijelentéseket minden esetben kevésbé tartották sértőnek, mint 2014-ben. A különbség a fiatal korosztályokban különösen jelentős. A zsidókat szemét alaknak minősítő kitételt a válaszadók 43%-a tartotta visszataszítónak 2016-ban – a 2014-es 66%-hoz képest. Ugyanezt az idős korosztály 69%-a érezte sértőnek 2016-ban – a 2014-es 78%-kal szemben.

A tanulmány ezt azzal magyarázta, hogy a fiatal lengyelek megszokták az interneten terjedő antiszemita megnyilvánulásokat. Az utóbbi két évben az internet hozzáférés a fiatalok körében 58-ról 74%-ra nőtt. Lengyelországban a szervezett zsidó közösséghez tartozók száma elenyésző – 10 ezer a 38,2 milliós népességből. A lengyelek 80%-a állítja, hogy még nem találkozott zsidóval.

A tanulmány szerint a lengyelek egyre kevésbé fogadnának el zsidót munkatársnak, szomszédnak, vagy családtagnak. 56%-uk nem szívesen látna zsidót a családban (ez az arány 2014-ben 45.5% volt), 32%-uk nem szeretne zsidót szomszédnak (2014: 26%), 15.1% pedig nem szívesen dolgozna zsidóval egy csapatban (2014: 10%).

A tanulmány rámutat, hogy az élesedő iszlámellenességet az egyéb etnikai csoportoktól – köztük a zsidóktól – való elhatárolódás kíséri. „Minél inkább iszlámellenesek az emberek, annál inkább antiszemiták” mondja Michal Bilewicz, a központ igazgatója. „Soros Györgyöt a zsidó összesküvés megtestesítőjének tartják, aki a keresztény civilizációt fenyegető muszlim beözönlést pénzeli.”

A tanulmányt január 25-én terjesztették a Szejm (lengyel parlament) elé.

A Forward cikkét Bassa László fordította

[popup][/popup]