Lemondott a Vasárnap.hu ex-neonáci főszerkesztője

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

A Vasarnap.hu kormányközeli keresztény lap főszerkesztője, Horváth Tamás az elmúlt órákban lemondott tisztségéről. Vele együtt távozik a szerkesztőségből augusztus 12-i hatállyal a lap külsős szerzője, Kassab Adonis is.

Horváth Tamás a Vasárnap.hu lemondott főszerkesztője

“Hitünkkel és küldetésünkkel, ahogy eddig sem, úgy a továbbiakban sem fér össze semmiféle gyűlölet. Értékrendünkkel ellenkezik minden, ami erre uszít, ettől egy emberként határolódunk el” – fogalmaz a lap közleménye.

A lépés előzménye, hogy több médium, köztük a Telex.hu is megírta, hogy a Vasárnap.hu július végén kinevezett új főszerkesztője, Horváth Tamás korábban erősen kötődött az Erő és Elszántság neonáci szervezethez. Először nem ismerte el megkeresésükre, hogy tagja volt a szervezetnek, később a Magyar Nemzetnek igen, de azt jelezte, hogy eltávolodott tőle.

Az ügy sajátos, a mai magyarországi politikai viszonyokra jellemző mellékszála, hogy a Vasárnap.hu a főszerkesztője múltjáról szóló leleplezés után egy cikket közölt, miszerint egy motoros futár átadott nekik egy pendrive-ot, amin a neokohn.hu zsidó lap újságírójáról készült egy fotó náci karlendítés közben.

Gyenge Dániel, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) érdekkörébe tartozó neokohn.hu rendszeres szerzője elismerte, ő van a képeken, és bocsánatot kért:

„Tartozom egy mély bocsánatkéréssel a Neokohn olvasóközönsége, a szerkesztőség, és a zsidó közösség tagjai felé is. A személyemet érintő cikkben szereplő képek valódiságát nem cáfolom, és azt sem hogy kezdő gimnazistaként, kamaszkoromban vállalhatatlan és ordas eszméknek voltam rabja” – fogalmazott Gyenge.

A Neokohn korábban azt jelezte, várja Horváth Tamás magyarázatát is, miért relativizálta a holokausztot. Lemondását megelőzően csak egy olyan interjút adott, amiben nem vonta vissza korábbi kijelentéseit, mert “nem szereti az elhatárolósdit”.

[popup][/popup]