Lassan olyan lesz a helyzet Görögországban, mint szeptemberben volt a Keletinél

Írta: Botos Tamás/444 - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld, Politika

Hiába a téli időjárás, és a több európai ország által bevezetett szigorító rendelkezések, továbbra is egyre nő a görög szigetekre érkező menekültek száma.  A Nemzetközi Migrációs Szervezet becslése szerint január eleje óta a török partoktól összesen 62 ezer migráns érkezett, és 272 ember vesztette életét az út során. 

Fotó: AFP / SAKIS MITROLIDIS

A görög szigetekről 40-50 eurós jegy fejében szállítják kompok a migránsokat Pireuszba, Athén kikötője. A görög fővárosban önkénteskedő magyarok elmondták, hogy a helyzet egyre kaotikusabb. A valóban háborús övezetből érkezők, akik át tudnak jutni a macedón határon, szinte azonnal tovább indulnak, de egyre többen vannak a visszafordítottak, akik vagy embercsempészekhez fordulnak, vagy Athénban vesztegelnek, mindenféle további terv nélkül. A görög fővárosban a hivatalos hatóságok azontúl, hogy bizonyos tüntetések során megerősítik a menekültek egyik központjaként működő Victoria téren, semmit sem tesznek. De az önkéntesek szerint a különböző karitatív és civil csoportok munkája sem olyan jól összehangolt, mint például tavaly nyáron Budapesten.

Athénban a Victoria tér mellett az Omonoia tér környékén gyűlnek azok, akiket visszafordítottak a határról. A magyar önkéntesek, akik napi 300-400 adag meleg ételt készítenek és osztanak ki, arról számoltak be, hogy azok száma nőtt meg nagyon, akiket visszafordítottak a határról, de nincs se pénzük, se tervük a továbbiakra. A görög hatóságok nem igazán foglalkoznak velük, egyre többen élnek úgy mint a hajléktalanok. Pénzük már szállásra sincs, kis csoportokban, sátrakban vagy a földön alszanak az utcán. A beszámolók szerint a helyi Vöröskereszt gyengén teljesít, a külföldi segélyszervezetek pedig a szigetekre koncentrálnak.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Görögország, Menekültválság, migránsok

[popup][/popup]