Lapid: Történelmi megállapodás Izrael és Libanon között

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Jáir Lapid miniszterelnök kedden bejelentette, hogy Izrael és Libanon ,,történelmi megállapodásra” jutott a tengeri határról. A fejlemény csökkenti a regionális háború veszélyét.

Jair Lapid izraeli miniszterelnök

Izrael és Libanon között nincsenek diplomáciai kapcsolatok, és technikailag háborúban állnak egymással. Mindketten igényt tartanak egy mintegy 860 négyzetkilométeres földközi-tengeri területre, mint saját kizárólagos gazdasági övezetre – írja az ujkelet.live.

  • Múlt héten az izraeli biztonsági szervezetek zöld utat adtak az Energian gázfúró cégnek a tesztek megkezdésére a Karis-gázmezőn, Beni Gantz védelmi miniszter pedig elrendelte az izraeli hadsereg készenlétbe helyezését északon.
  • A libanoni Hezbollah terrorszervezet, amely júliusban négy drónt indított a Karis felé, támadásokkal fenyegetőzik, ha Izrael folytatja a gázkitermelést a szerinte vitatott területen anélkül, hogy megállapodás születne.
  • A megállapodás fellendíti Libanon gazdaságát, stabilizálja Izrael északi határát, és lehetővé teszi mindkét fél számára a szomszédos tengeri gázmezők kiaknázását. Nagy eredmény a Biden-kormány számára, és Lapid felé döntheti a mérleget a szorosnak ígérkező novemberi választásokon.

Lapid nyilatkozata szerint ,,ez a példátlan megállapodás megerősíti Izrael biztonságát, megerősíti gazdaságunkat, és tisztább, megfizethetőbb energiát szállít a világ országaiba.”

Röviddel Lapid nyilatkozata előtt Michel Aoun libanoni elnök is hivatalosan bejelentette, hogy Libanon elfogadja az Egyesült Államok végső javaslatát az Izraellel kötendő tengeri határmegállapodásra.

Az izraeli biztonsági kabinet és a teljes kormány holnap összeül, hogy jóváhagyja a megállapodást. A Walla hírportál szerint maga a Kneszet várhatóan nem szavaz róla, de 14 napos felülvizsgálati határidőt kap, amelynek végén kormány jóváhagyásra bocsátják a megállapodást.

A megállapodást megvétózhatja Naftali Bennett rotációs miniszterelnök, akinek hivatala Lapid bejelentésére úgy nyilatkozott, hogy számára a biztonsági szempont lesz a döntő fontosságú.

Szűk volt az időkeret, tekintve, hogy a libanoni elnök jövő hónapban visszavonul, a november elsejei izraeli választások szintén megnehezítették a megállapodás előmozdítását.

Egy héttel ezelőtt úgy tűnt, hogy a két fél megegyezés felé halad. A tárgyalások azonban megszakadtak, miután izraeli tisztviselők elutasították libanoni kollégáik jelentős módosításait a megállapodástervezettel kapcsolatban.

  • A libanoniak kijelentették, nem ismerik el az izraeli “bójavonal” nemzetközi határként való elismerését, és a “bólyavonal” kapcsán a “status quo” szavakat “de facto” szavakra kívánják cserélni, amelyek jogi jelentése gyengébb, és ami a jövőben rést hagyhat a libanoni fellebbezéseknek.
  • Izrael a Libanonból való 2000-es kivonulást követően a “bójavonalat” egyoldalúan az északi Ros Hanikra város partjától öt kilométerre helyezte el. Nemzetközi határként való rögzítése biztonsági okokból rendkívül fontos, hogy biztonsága érdekében cselekvési szabadsággal rendelkezzen.
  • Ha a “bójavonal” délre mozdulna el a mai helyéről, lehetővé tenné a rálátást és a megfigyelést a libanoni oldalról Észak-Izrael partvonala felé.

Amos Hochstein amerikai közvetítő a napokban nyújtotta be a módosított megállapodástervezetet, és tisztázta, hogy az általa készített megállapodástervezet a végleges dokumentum, és nem áll szándékában további tárgyalásokat folytatni a felekkel.

Kedd reggel Ejál Hulata izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó közölte: ,,Minden követelésünket teljesítették a Libanonnal folytatott tengeri határtárgyalásokat illetően. A szövegben kért változtatások megtörténtek. Izrael minden biztonsági érdeke biztosított. Egy történelmi megállapodás felé haladunk.”

A megállapodás részleteit hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra.

[popup][/popup]