Lapid: A szélsőséges erőszak „folt Izraelen”, amire csak zéró tolerancia lehet a válasz

Írta: Szombat - Rovat: Külföld, Politika

Yair Lapid külügyminiszter e hónap elején egy amerikai folyóiratnak azt mondta, hogy a szélsőségesek erőszakcselekményei „foltot hagynak Izraelen”. Az izraeli külügyminiszter a hónap elején a palesztinok elleni “telepes erőszak” kapcsán tett nyilatkozatot.

Jair Lapid

“Aki ártatlan emberekre támad, az huligán és bűnöző, és úgy is fogunk bánni vele” – mondta Lapid az interjúban. A centrista Yesh Atid párt vezetője szerint: “Zéró toleranciát tanúsítunk ebben a kérdésben. Hosszasan beszélgettem a védelmi miniszterünkkel. Aki most létrehozza saját munkacsoportját, amely biztosítja, hogy ennek egyszer és mindenkorra véget vetünk”.

A múlt hónapban Benny Gantz védelmi miniszter magas szintű megbeszélést tartott az ország biztonsági erőinek vezetőivel. Ezt követően felszólította a hadsereget, hogy avatkozzon be, mielőtt valaki meghal. Szerdán Gantz és Omer Barlev közbiztonsági miniszter megállapodtak abban, hogy az Izraeli Védelmi Erők több száz katonáját irányítják át a rendőrséghez. Ezt azért teszik, hogy több rendőrtisztet tudjanak átcsoportosítani a szélsőséges telepesek megfékezésére.

2020-ban a Shin Bet 272 ilyen erőszakos incidenst regisztrált Júdea-Szamáriában (Ciszjordánia/Nyugati Part). 2021-ben eddig 397-et jegyzett fel a belbiztonsági ügynökség. Palesztinbarát jogvédő csoportok szerint a támadókat ritkán vonják felelősségre, és arról is beszámoltak, hogy az esetek túlnyomó többségét vádemelés nélkül zárják le.

Az Atlantic szerint Lapid hangsúlyozta, hogy a szélsőséges erőszak kérdése kiemelt ügy számára:

“Nem vagyok hajlandó ezt politikai kérdésként megvitatni” – mondta Lapid. “Mert ez nem politikai kérdés. Ezek erőszakos huligánok, akik megpróbálnak politikai színezetet adni ennek az egésznek. Bűnözőkről beszélünk, akik számára az ideológia és a politika csak egy ürügy”. Lapid azt is kifejtette, hogy az erőszakot sem szabad vallási kérdésnek tekinteni: „Ezek bűnözők, és eszerint is kell kezelni őket. Zéró toleranciát kell meghirdetni velük szemben. A jelenlegi izraeli kormány ezt fogja tenni velük szemben”.

The Times of Israel – Szabó Gyula

Címkék:Benny Gantz, Izrael, Jair Lapid, telepesek

[popup][/popup]