„Különösen problémásnak tartjuk a Horthy-korszak mentegetését és relativizálását”

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

A választások közeledtével a Szombat a politikai pártok véleményét tudakolja a zsidósággal kapcsolatos kérdésekről. Most a Demokratikus Koalíció kérdéseinkre adott válaszait közöljük. A kérdéseket eredetileg Vágó István elnökségi tagnak küldtük el, s azokra végül a DK szakértői csapata válaszolt még 2021 végén.

Van-e az Önök pártjának a magyarországi zsidósággal, illetve Izraellel kapcsolatban megfogalmazható politikája?

A Demokratikus Koalíció álláspontja egyértelmű: Izraelt Magyarország és az Európai Unió fontos szövetségesének tekintjük. Pontosan ezért, kiállunk Izrael jogos biztonsági érdekeinek támogatása mellett. Az európai Magyarországon prioritásként kezeljük a teljes jogegyenlőséget, az identitás-és a vallásválasztás szabadságát, valamint zéró toleranciával viseltetünk az antiszemitizmus minden formájával szemben. A DK megalakulása óta küzd a kisebbségek védelméért, ezért tartjuk kiemelt feladatunknak, hogy harcoljunk az előítéletek ellen és helyben is segítsük a zsidó közösségeket.

Hogyan értékelik a kormány fenti kérdésekkel kapcsolatos politikáját?

A kormány Izrael-politikáját álságosnak tartjuk. A DK közösségét felháborítja, hogy az a kormány, amely hosszú évek óta építi gyűlöletre a politikáját különböző társadalmi csoportokkal szemben, képmutató módon magát Izrael szövetségeseként próbálja feltüntetni. Orbánék az elmúlt években a magyarországi zsidóságot megosztották, megkülönböztetettek különböző egyházi csoportokat, kiváltságos köröket támogattak, miközben több zsidó szervezettel is ellenséges módon viselkedtek.

A Tett és Védelem Alapítvány által szervezett, Kovács András professzor által kivitelezett, 16 európai országra kiterjedő antiszemitizmus kutatás eredményei szerint Magyarország az első három között van, ami a lakosság antiszemita előítéleteit illeti. Önök szerint hogyan állott elő ez a helyzet és mit tennének ennek javítására?

Az antiszemitizmust, az idegengyűlöletet az Orbán-rendszer egyik legfájóbb örökségének tekintjük. Az antiszemitizmus fokozódásában nagyon súlyos felelőssége van az Orbán-kormánynak. Orbánék ugyanis a hivatalos kormányzati kommunikációban, valamint a propagandasajtójuk több prominens szereplőjén keresztül is teret adnak az antiszemita előítéleteknek. A magyar kormány sok-sok milliárd forintot költött az elmúlt években, hogy óriásplakátokon hergeljen más származású embercsoportok ellen és démonizálja a zsidó származású Soros Györgyöt. A nyíltan antiszemita Soros-ellenes kampány mellett különösen problémásnak tartjuk a Horthy-korszak mentegetését és relativizálását, bizonyítottan antiszemita politikusok, írók és közéleti személyiségek személyi kultuszának felépítését, ezeknek az életutaknak a nemzeti alaptantervbe illesztését.  Orbánék elhibázott emlékezetpolitikájának ékes bizonyítéka a Sorsok háza, amely mind a mai napig nem nyitotta meg a kapuit.

A mostani kormány kiemelt anyagi és politikai kedvezményekben részesítette az egyházakat, köztük a két nagy zsidó felekezetet is. Hogyan alakítanák Önök az egyházakkal kapcsolatos politikájukat? Mennyit hagynának meg az egyházaknak nyújtott különféle kedvezményekből?

A DK annak a híve, hogy az egyházak hitéleti és közösségi támogatását fent kell tartani, ugyanakkor olyan módon kell ezt megtenni, hogy ez biztosítsa az egyházak függetlenségét, átlátható legyen, Kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy véget vessünk annak a gyakorlatnak, amely az egyházaknak szánt támogatásokat a kormányhoz való lojalitás alapján osztja szét.

Az Orbán-kormány az elmúlt 5-6 évben az EU közös álláspontjánál jóval inkább Izrael-barát politikát folytatott. Az önök külpolitikájában a mostani Izrael-barát álláspont lenne az irányadó, vagy inkább az EU „kritikai párbeszéd” álláspontja?

Tévedés azt hinni, hogy az Orbán-kormány Izrael-barát politikát folytatott volna. Orbán Viktor valójában Netanjahu-barát politikát folytatott és a magyar miniszterelnök pontosan ugyanúgy fog elbukni a jövő évi választásokon, mint ahogyan nem is olyan régen ezt egykori szövetségese tette. Az új kormány feladata pedig az lesz, hogy képviselje az Európai Unióban az Izraellel folytatandó, hatékony politikai, gazdasági, kulturális és biztonsági együttműködést. Ehhez persze nem árt majd, ha egy olyan kormánya lesz végre Magyarországnak, amelynek a véleményére adnak is az EU-ban, hiszen Orbán a szörnyű európai megítélése eredményeként sem tudott hatékonyan kiállni a sikeres együttműködés mellett.

Címkék:antiszemitizmus, Benjamin Netanjáhu, Demokratikus Koalíció, Fidesz, Izrael, Orbán Viktor

[popup][/popup]