Közös izraeli-német-magyar légi hadgyakorlat

Írta: Polgár György/Düsseldorf - Rovat: Politika

Mint arról korábban beszámoltunk, a német légierő meghívására a múlt héten egy izraeli egység érkezett közös gyakorlatra Németországba. Hétfőn négy JAS 39 Gripen könnyű vadászbombázóval magyar pilóták is csatlakoztak a közös manőverhez, melynek során naponta különböző harcászati műveleteket hajtanak végre.

Két Eurofighter és két izraeli F-15-ös a BLUE WINGS 2020 hadgyakorlaton

Papp József őrnagy, a magyar egység parancsnoka a Szombattal beszélgetve elmondta, hogy a NATO partnerek gyakran gyakorlatoznak együtt, magyarok idén már másodszor járnak Németországban. „Ilyenkor az egymással való együttműködésre, egymás taktikájának eltanulására összpontosítunk, hogy ezekben minél hatékonyabbakká váljunk. Így, hogy most egy harmadik fél is jelen van az izraeliek személyében, még érdekesebbek, még különlegesebb a munka. Olyan feladatokat repülünk, melyeken a német, izraeli és magyar repülőgépek ugyanazon az oldalon harcolnak.”

„Izrael ugyan nem tagja a NATO-nak, de az amerikaiak legfontosabb szövetségese a Közel-keleten, ezért fontos, hogy mi is jól együtt tudjunk működni velük” egészíti ki Müller százados a német légvédelemtől.

Az izraeliek németországi gyakorlatozása sokkal inkább politikai, mint katonai jelentőségű. Ez derül ki Jürgen Hardt, a CDU/CSU parlamenti képviselőcsoportja szóvivőjének szavaiból is. Az első gyakorlat német területen, melyen izraeli egységek is részt vesznek „országaink mély barátságának és kapcsolatának jele” – fejtette ki.

Míg az izraeli pilóták éles harci tapasztalattal is rendelkeznek, ez magyar kollégáikról nem mondatható el. „Igen, erősen érezhető náluk a szakmai tapasztalat megléte” – jelentette ki az őrnagy.

A magyar és a német repülősök személyesen sajnos nem találkoznak az izraeli kollégákkal, mivel különböző katonai repülőtereken tartózkodnak, ami azonban még különlegesebbé teszi a közös feladatokat. A tervezés és eligazítás videokonferencián keresztül történik, illetve repülés során kommunikálnak egymással.

A magyarok pénteken repülnek vissza a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső légvédelmi bázisra.

Címkék:Izrael, légi hadgyakorlat, Magyarország, Németország

[popup][/popup]