Izraeli és német vadászgépek átrepültek Dachau fölött

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraeli harci pilóták és német társaik kedden a Dachau koncentrációs tábor feletti átrepülve tisztelegtek a holokauszt áldozatai előtt, első közös katonai hadgyakorlatuk során Németországban.

Fotó: IDF twitter account

A vadászrepülőgépekből álló formáció, beleértve az izraeli légierő F-16-osait és a német Luftwaffe Eurofighter repülőgépét, szintén átrepült a közeli Fuerstenfeldbruck légibázison, megemlékezve az 1972-es müncheni mészárlás áldozataira.

„Izrael és Németország közös ellensége: a terror” gyilkolta meg őket, mondta az izraeli légierő tisztje az AFP-nek, akire biztonsági okokból csak “T” őrnagyként lehet utalni.

A repüléseket koszorúzási ceremónia követi Dachauban, az Izraeli Légierő parancsnoka, Amikam Norkin vezérőrnagy és német társa, Ingo Gerhartz, valamint a német honvédelmi miniszter, Annegret Kramp-Karrenbauer és az izraeli német nagykövet, Jeremy Issacharoff jelenlétében.

A kéthetes hadgyakorlat az első alkalom, amit az izraeli légierő német földön hajt végre, és az egyetlen kiképző missziója, amire idén a koronavírusjárvány miatt külföldön kerül sor.

Ingo Gerhartz, a Luftwaffe parancsnoka a közös gyakorlatot „a jelenbeli barátságunk jelé”-nek nevezte.

Arra is emlékeztetett, hogy Németországot a náci múltja miatt állandó felelősség terheli, hogy „a lehető legnagyobb következetességgel küzdjön az antiszemitizmus ellen”.

Teljes cikk

[popup][/popup]