Közelgő izraeli választások: újabb patthelyzet vagy Netanjahu győzelme várható

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az arabok szavazási kedve, a Libanonnal kötött tengeri egyezmény és a romló belbiztonság is hatással lehet a november 1-jei választások kimenetelére.

Benjamin Netanjahu (Forrás: Wikimedia Commons)

A hét folyamán két felmérés jósolt 60 helyet a Kneszetben a Netanjahu vezette Likud koalíciónak, ami újabb patthelyzetet eredményezne a november 1-jei választásokat követően.

Két október 6-i poll szerint viszont az ellenzéki vezér 61 ill. 62 széket szerez, ami elegendő lenne a kormányalakításhoz.

Netanjahu kezére játszhat két fejlemény: a romló belbiztonsági helyzet és a Libanonnal kötött tengeri egyezmény. A  Jewish News Syndicate (JNS) szerint utóbbi Jaír Lapid miniszterelnök kísérlete volt diplomáciai siker fölmutatására a választások előtt, de akár fordítva is elsülhet.

Mordechai Kedar a Bar-Ilan University és a the Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA) professzora azt mondta a JNS-nek: „A biztonsági helyzetnek föltétlenül szerepe lehet. Ez folyamatos problémát jelent nálunk: amikor ingatag, az izraeliek hajlamosak jobbra szavazni.”

Múlt kedden egy rohanó gépkocsiból lőttek le egy izraeli katonát, aki életét vesztette. Szombaton éjszaka megöltek egy másik katonát, társa pedig súlyosan megsebesült.

A 11-es csatorna felmérése szerint a válaszadók csupán 32%-a elégedett azzal, ahogyan a kormányzat kezeli a terrorhullámot.

Kedar szerint a tengeri határról szóló egyezmény ugyancsak Netanjáhu kezére játszhat.

Az amerikai közvetítéssel indult tárgyalások Izrael és Libanon között a tengeri határ kijelölését célozták a Földközi-tenger gázlelőhelyekben gazdag vizein. Viták merültek föl, mert mindketten saját kizárólagos gazdasági övezetükként tekintettek egy bizonyos területre. A tárgyalások mintegy tíz éve kezdődtek Obama elnöksége idején, majd Mike Pompeo külügyminiszterségekor újultak föl.

Az áttörést Lapid diplomáciai sikernek könyvelte el. „Komoly vívmány ez Izrael Állam számára, biztonságunk és gazdaságunk szempontjából” – jelentette ki a biztonsági kabinet ülésén, amikor az jóváhagyta a megállapodás alapelveit.

Netanjahu viszont helytelenítette a szerződést, jogellenesnek tartva azt, mivel „milliárd dollár értékű gázmezőt” juttat a Hezbollahnak. Ígéretet tett arra, hogy győzelme esetén kormánya nem fogja tiszteletben tartani az egyezményt.

A tengeri szerződés kampánytéma lett.

A szerződés ellenzői, köztük David Friedman, aki Trump elnöksége idején volt az USA izraeli nagykövete, állítja, hogy Libanon követelései 100%-ban teljesültek, míg Izraelé egyáltalán nem. David Schenker, korábbi közel-keleti külügyi államtitkár, aki ott volt a felújított tárgyalásokon 2020-ban, a The Wall Street Journalnak nyilatkozta: “Döbbenetes… az új megállapodás szerint Libanon kezdeti igényei gyakorlatilag teljes mértékben teljesülnek.”

Kedar ugyancsak helyteleníti a megállapodást. Többek között azért, mert ügyvezető kormány nem köthet hosszútávra szóló egyezményt: „…Lapid pedig olyan döntéseket hoz, amelyek örökre szólnak.”

Kedar szerint Lapid diplomáciai győzelmet szeretett volna elkönyvelni, az időzítést viszont elhibázta azzal, hogy túl korán jelentette be. „Az a hatásos, ha a választások előtt két-három nappal kerül nyilvánosságra. Most viszont az egy hónap elég idő arra, hogy a közvélemény értesüljön a részletekről.”

„Amikor az izraeliek megismerik a teljes megállapodást, könnyen lehet, hogy az visszaüt, és Lapidék sokat fognak veszíteni támogatottságukból. Nem biztos, hogy most Netanjahura fognak szavazni. Elég, ha otthon maradnak, és nem szavaznak Lapidra. Bárki, aki otthon marad, az ellenzékre szavaz. Így működik a dolog” – mondja Kedar.

Úgy tűnik, növekszik a szkepticizmus az egyezményt illetően. Október 11-én a 11-es csatorna felmérése szerint 35%- ellenezte, 34%-a támogatta. Korábban az arány 43% volt a támogatók javára 41% ellenében. Jelentős a bizonytalanok aránya, 31% a korábbi 16%-kal szemben.

Michael Milstein, a Tel Aviv Egyetemen belül működő Moshe Dayan Center Palestinian Studies Forum vezetője azt nyilatkozta a JNS-nek, hogy Lapid nem kapta meg azt az impulzust, amire számított.

Milstein azt is elmondta, hogy az arab Közös Lista fölbomlásával (a Hadas–Taal maradtak benne) a függetlenül induló Balad a 3.25%-os küszöb alatt marad, a rá leadott szavazatok odavesznek, amivel az arányos képviseleti rendszerben Netanjahu tábora akár két mandátumhoz is juthat. Az arabok 40%-os részvételi hajlandósága mellett előfordulhat, hogy a Közös Lista is kikerül a Kneszetből, és az arabok parlamenti képviselet nélkül maradnak.

JNS – Bassa László

Címkék:Betanjahu, izraeli választások, Jair Lapid, Likud, Poll

[popup][/popup]