„Köszönöm, rabbik!”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

„BREAKING” – tweetelte a Mishpacha, egy amerikai ortodox zsidó folyóirat szombat este egy levélről, amit 13 vezető ortodox rabbi írt alá, Trump elnököt biztosítva a támogatásukról, pár nappal a választások előtt.

Lubavicsi rabbik látogatása a Fehér Házban 2018. március 27-én (Forrás: Fehér Ház)

Valójában azonban a levél még júniusban íródott, és nem azért, hogy Trump újraválasztását támogassa, hanem, hogy megköszönjék neki, amiért kiállt a vallási szertartások fontossága mellett, amikor számos állam betiltotta vagy drámai módon megkurtította a gyülekezési lehetőségeket a COVID-19 világjárvány miatt.

Miután többen kritizálták a csúsztatást, Moshe Margaretten rabbi, a levél egyik szerzője maga is hozzászólt egy tweet erejéig.

„Igazi megtiszteltetés volt ezen a példa nélkül álló levélen dolgozni… megköszönve Donald Trump bejelentését a vallás fontosságáról – ami valóban az!” – írta Margaretten, aki a büntetőjogi reformok élharcosa, s akit Trump tavaly meghívott a Fehér Házba, hogy gyújtsa meg a hanukkai gyertyát az ünnep alkalmából. “Hónapokig dolgoztunk, hogy összegyűjtsük az aláírásokat (még többet is akartunk gyűjteni), és nemrég átadtuk azt az elnöknek. ”

„Köszönöm, rabbik!” – üzente vissza Trump, aki gyakran oszt meg őt dicsérő üzeneteket a Twitteren.

Ez a történet akkor látott napvilágot, mikor ortodox zsidók Trump újraválasztását támogató felvonulást tartottak New Yorkban. Az Ami Magazine, egy másik ortodox kiadvány legfrissebb felmérése szerint olvasói 83%-a a republikánus jelöltre szavaz.

Az amerikai zsidók összessége viszont 70-74 százalékban a demokratákra voksol – mint ezt számos felmérés megállapította.

Times of Israel – Pajor Emília

Címkék:Donald Trump, ortodoxia, választás

[popup][/popup]