„Könnyebb gyűlölni, mint tanulni” – Arnold Schwarzenegger az antiszemitizmusról

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Arnold Schwarzenegger egy új YouTube-videóban szembeszállt az antiszemitizmus amerikai térnyerésével.

Arnold Schwarzenegger has a powerful message for those who have gone down a path of hate.

Uploaded by Arnold Schwarzenegger on 2023-03-06.

A videót a Guardian nyomán a 24.hu ismerteti. Az osztrák származású színésznek nem ez az első youtube üzenete, amelyben enems ügyekért száll síkra. Nem sokkal az Ukraja elleni orosz támadás után az oroszokhoz szólt a Youtube közvetítésével és elítélte a háborút.

Schwarzenegger, aki testépítőként kezdte, és 2003 és 2011 között Kalifornia kormányzója volt, azt mondta a nézőknek, hogy „soha nem volt sikeres mozgalom, amely a gyűlöleten alapult”.

Nácik? Vesztesek. A polgárháborús déli Konföderáció? Vesztesek. Az apartheid mozgalom? Vesztesek. Nem akarom, hogy vesztes legyél. Nem akarom, hogy gyenge legyél … annak ellenére, hogy a barátaim azt mondják: »Arnold, ne beszélj azokkal az emberekkel. Nem éri meg.«
Nem érdekel, mit mondanak. Engem te érdekelsz. Szerintem megéri. Tudom, hogy senki sem tökéletes… Megértem, hogy az emberek hogyan eshetnek az előítéletek és a gyűlölet csapdájába

– mondta Schwarzenegger, aki az előítéletekkel élőket célozta meg motivációs beszédével.

Amerikában évek óta folyamatosan nő nőtt az antiszemita bántalmazások és erőszakos cselekmények száma az Anti-Defamation League nevű zsidó szervezet szerint. A tavalyi évben jelentették a legtöbb incidenst azóta, hogy 1979-ben elkezdték a nyomon követést: 2717 incidensről érkezett jelentés az Egyesült Államokban.

Schwarzenegger így folytatta:

„Könnyebb azzal mentegetőzni, hogy a zsidók összeesküdtek, hogy téged hátráltassanak, mint beismerni, hogy csak keményebben kellett volna dolgozni. Könnyebb gyűlölni, mint tanulni… Senki, aki a gyűlölet könnyű útját választotta, nem jutott el az út végére, és nem mondta, hogy »micsoda élet«. Nem. Ők ugyanolyan nyomorultul halnak meg, mint ahogy éltek.”

Teljes cikk

Címkék:Arnold Schwarzenegger, előítélet, gyűlölet

[popup][/popup]