„Könnyebb gyűlölni, mint tanulni” – Arnold Schwarzenegger az antiszemitizmusról

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Arnold Schwarzenegger egy új YouTube-videóban szembeszállt az antiszemitizmus amerikai térnyerésével.

Arnold Schwarzenegger has a powerful message for those who have gone down a path of hate.

Uploaded by Arnold Schwarzenegger on 2023-03-06.

A videót a Guardian nyomán a 24.hu ismerteti. Az osztrák származású színésznek nem ez az első youtube üzenete, amelyben enems ügyekért száll síkra. Nem sokkal az Ukraja elleni orosz támadás után az oroszokhoz szólt a Youtube közvetítésével és elítélte a háborút.

Schwarzenegger, aki testépítőként kezdte, és 2003 és 2011 között Kalifornia kormányzója volt, azt mondta a nézőknek, hogy „soha nem volt sikeres mozgalom, amely a gyűlöleten alapult”.

Nácik? Vesztesek. A polgárháborús déli Konföderáció? Vesztesek. Az apartheid mozgalom? Vesztesek. Nem akarom, hogy vesztes legyél. Nem akarom, hogy gyenge legyél … annak ellenére, hogy a barátaim azt mondják: »Arnold, ne beszélj azokkal az emberekkel. Nem éri meg.«
Nem érdekel, mit mondanak. Engem te érdekelsz. Szerintem megéri. Tudom, hogy senki sem tökéletes… Megértem, hogy az emberek hogyan eshetnek az előítéletek és a gyűlölet csapdájába

– mondta Schwarzenegger, aki az előítéletekkel élőket célozta meg motivációs beszédével.

Amerikában évek óta folyamatosan nő nőtt az antiszemita bántalmazások és erőszakos cselekmények száma az Anti-Defamation League nevű zsidó szervezet szerint. A tavalyi évben jelentették a legtöbb incidenst azóta, hogy 1979-ben elkezdték a nyomon követést: 2717 incidensről érkezett jelentés az Egyesült Államokban.

Schwarzenegger így folytatta:

„Könnyebb azzal mentegetőzni, hogy a zsidók összeesküdtek, hogy téged hátráltassanak, mint beismerni, hogy csak keményebben kellett volna dolgozni. Könnyebb gyűlölni, mint tanulni… Senki, aki a gyűlölet könnyű útját választotta, nem jutott el az út végére, és nem mondta, hogy »micsoda élet«. Nem. Ők ugyanolyan nyomorultul halnak meg, mint ahogy éltek.”

Teljes cikk

támogatás
Pop up banner1

Címkék:Arnold Schwarzenegger, előítélet, gyűlölet

[popup][/popup]