Kiássák az eltemetett Mátyás-kori nagyzsinagógát

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

Az ígéretet közlő hírt V. Naszályi Márta, a főváros I. kerületének polgármestere posztolta.

A középkori zsinagóga rekonstruált belső tere

„Közép-Európa egyik legnagyobb középkori zsinagógájának maradványai vannak eltemetve a Budai Vár mélyén.

Évtizedek óta tartja magát a terv, hogy ezt az egyedülálló történelmi kincset feltárjuk és bemutassuk, de mostanáig gyakorlatilag nem történt érdemi előrelépés.

Hosszú előkészítés, az érintett szakmai, vallási és kulturális szervezetekkel való rengeteg egyeztetés után eljutottunk oda, hogy létrehozzuk a Budavári Zsinagóga Fejlesztési Nonprofit Kft-t, amelynek az lesz a feladata, hogy a feltárást és a bemutatást menedzselje.

Nagy öröm számomra, hogy a jövő heti képviselő-testületi ülésen dönthetünk a cég létrehozásáról, ami után végre megindulhat a műemlékmentő munka, elkezdődhet az eltemetett budavári zsinagóga feltárása.

Bővebben a zsinagógáról: http://real-eod.mtak.hu/6130/1/EltemetettZsinagoga.pdf

Előterjesztés: https://budavar.hu/view.php?id=92799 ”  – közölte posztjában a polgármester.

Mint ismeretes, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) évek óta szorgalmazza a zsinagóga maradványainak feltárását.

A zsinagógát az 1960-as évek Várban zajlott ásatásai során részlegesen feltárták, majd visszatemették. Teljes körű feltárására és rekonstrukciójára akkor hiányzott a politikai akarat.

A középkori zsinagóga maradványai a 60-as évek ásatásai idején. Feltárták, majd visszatemették. Most talán valóban megtörténhet a teljes körű feltárás és rekonstrukció.

Az előterjesztés egyebek mellett így fogalmaz:

“A Budapest I. kerület 6557/5 helyrajzi számú, 1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 23. szám alatti ingatlan Babits sétány felőli udvarrésze alatt, hozzávetőlegesen öt méter mélységben egy középkori zsinagóga található, melynek feltárása és láthatóvá tétele számos idegenforgalmi lehetőséget rejt magában a Budai Vár területét illetően.

Az ingatlan, melynek területén a zsinagóga helyezkedik el önkormányzati tulajdonban áll.

A Mátyás király korában épült zsinagóga különleges történeti és művészeti értékeket képvisel, melyeknek közcélú bemutatása régóta várat magára. Ezen célok megvalósítása érdekében egy olyan nonprofit gazdasági társaság alapítása vált szükségessé az Önkormányzat által, melynek elsődleges célja a Budapest I. kerület 6557/5 helyrajzi számú, 1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 23. szám alatti ingatlan Babits sétány felőli udvarrész alatt húzódó középkori zsinagóga feltárására és látogathatóvá tételét érintő munkálatok megvalósítása.

Az előterjesztés mellékletét képező alapító okirattal létrehozásra kerülő gazdasági társaság elsődleges célja a zsinagóga épületének restaurálására irányuló munkálatok koordinálása, ezen folyamatok pénzügyi hátterének összehangolása, valamint a helyszín látogathatóvá tételét követően a idegenforgalmi és kulturális emlékhely működtetése.”

Kapcsolódó cikk:

A budai várnegyed zsidó öröksége

[popup][/popup]