Ki a valódi győztese a BZSH választásnak?

Írta: Szabó Kitti - Rovat: Politika

Avagy úgy is feltehető a kérdés: az nevet, aki utoljára nevet?

Egy korábbi BZSH küldöttgyűlés

Március 26-án lezajlott a Budapesti Zsidó Hitközség elnökválasztása. Gerő Péter és Halpern György ellenében, toronymagasan Mester Tamás nyert, aki újabb négy évre szerzett elnöki mandátumot.

A választás már az első körben eldőlt, nem volt szükség második fordulóra. Így is, közel hat órán keresztül tartott a „program”. A szavazás eredményét elnézve, a számok különösen beszédesnek tűntek: 78 képviselőtestületi tagtól Gerő Péter, Zuglói körzet 1, azaz egy szavazatot, Halpern György, Frankel körzet, 26, szavazatot, és Mester Tamás, Nagyfuvaros körzet, 51 szavazatot kapott.

A számok közötti meglehetősen nagy különbség tovább fokozta a kíváncsiságunkat, ezért megnéztük azt, hogy az egyes körzetek delegáltjai közül kiket választottak meg a közgyűlésen BZSH elöljárónak. Név szerint: Dickmann Ádám, Dr. Halpern György, Hersch Tamás, Müncz László, Nádel Tamás, Dr. Róna Iván, Selmeci Péter, Sárközi Gyula, Streit Gábor, Szerb Gábor, Dr. Várnai György.

Ezután a tagokat tovább „bontottuk” zsinagógakörzetekre.

Az egyenlet a következőképpen áll össze:

Hersch Tamás, Münz László, Várnai György és Szerb Gábor a Hegedűs Gyula utcai zsinagógakörzet tagjai. A BZSH elöljáróságnak 11 tagja van, ebből 4 elöljáró – több mint az egyharmada a testületnek – a Hegedűs Gyula utcai körzet híve.

Nádel Tamásról nem tudtuk kideríteni pontosan, hogy most melyik körzethez tartozik hivatalosan – mert az ilyen jellegű információkéréseink nem könnyen találnak választ a BZSH-nál –, de forrásaink szerint a Dohány utcai körzet után ő is a Hegedűs körzet táborában tűzte ki zászlaját a legutóbbi időkben. Streit Gábor a Nagyfuvaros utcai zsinagóga körzetét erősíti. Róna Iván a Zuglói körzet, Dr. Halpern György a Frankel körzet, Selmeci Péter, Sárközi Gyula és Dickmann Dávid a Bethlen téri körzet képviselői.

A képlet szerint

a BZSH elnökségében csupán öt körzet van jelen a tizennégyből:

Hegedűs, Nagyfuvaros, Zugló, Frankel és Bethlen tér. A felsoroltakból két körzet (Hegedűs és Bethlen) számos képviselővel képviselteti magát. A maradék kilenc körzet sehol.

Feltűnően látványos ez a hiány például a Bét Sálom zsinagóga háza táján. Ők is abba a kilenc körzetbe tartoznak, amelyek nem képviseltetik magukat az elöljáróságban. Megválaszolatlan az a kérdés, hogy miért nem, hiszen a Radnóti Zoltán által vezetett zsinagóga kiemelkedő méretű a BZSH átlagos körzeteihez képest.

A Dohány körzet is a nagyokhoz tartozik a többiekhez viszonyítva, mégsem találtuk őket a BZSH elöljárók között.

Nádel Tamás és Róna Iván egykor Frölich Róbert közösségét, a Dohány körzetet erősítették. Bár útjaik elváltak, de vasárnap óta Nádel és Róna BZSH elöljárók. Az, hogy a Dohány utcai zsinagóga körzetének tényleges képviselői közül senki sem került be, Nádel Tamás és Róna Iván pedig BZSH elöljárók lettek, nagyon világos üzenetet fogalmazott meg az országos főrabbinak: a jelenlegi BZSH küldöttei elutasítják (többek között) a Dohány utcai körzetet.

A 2023-as BZSH tisztújításból tehát kiszorultak a „nagyok”.

Frölich Róbert országos főrabbi és Radnóti Zoltán, a budapesti Rabbiság igazgatója ezután kívülről fogják szemlélni a BZSH vezetését.

Mester Tamás elsöprő többséggel nyerte meg az idei BZSH elnökválasztást, de a második és a harmadik helyezést a Hegedűs körzet rabbija, Darvas István és a Bethlen tér rabbija, Deutsch Péter vihette haza.

[popup][/popup]