“Kétszeres árat fizettünk a vakcináért, de megérte”

Írta: jég - Rovat: Politika, Technika - tudomány

Dr. Asher Yeshayahu Salmon, az Izraeli Egészségügyi Minisztérium Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának vezetője nemrég Zoom sajtótájékoztatót tartott, melynek témája Izrael COVID-19 oltási programja volt. A sajtótájékoztatóra több mint kétszáz újságíró volt kíváncsi a világ minden tájáról, akik ismerni szerették volna az oltások terén világelső ország hatékonyságának titkát.

Dr Asher Salmon (Forrás: Youtube screenshot)

Az egészségpolitikus először rövid összefoglalót adott. Elmondta, hogy a nagy gyógyszergyártók közül elsőként a Pfizerrel kötöttek megállapodást, mert ez a gyártó volt hajlandó nagy mennyiséget szállítani – miután meggyőződött, hogy az izraeli infrastruktúra képes a nagy tételben leszállított vakcinát szakszerűen kezelni, beadni a polgároknak és az erről szóló – anonim – statisztikákat is rendelkezésre bocsájtani. Utóbbit a hatékony és központosított egészségügyi adatbázis tette lehetővé.

A tárolásról elmondta, hogy a hatalmas szállítmányok kezelésére külön logisztikai bázist hoztak létre az ország nemzetközi repülőterén, a vakcinát pedig egyetlen központi raktárban, a Teva gyógyszergyár tárolóiban őrzik, míg a kiszállításra sor nem kerül. Az országban 350 oltópontot jelöltek ki, ahová reggelenként szállítják a vakcinát. Sportközpontok, stadionok, bevásárlóközpontok és más nagy területű létesítmények voltak elsősorban alkalmasak ilyen célra.

A lakosság tájékoztatására éjjel-nappal üzemelő telefonos call centereket hoztak létre, ami erősítette a lakosság bizalmát, hiszen kételyeiket és félelmeiket volt kivel megosztani. Ugyanakkor az ország négy nagy egészségbiztosító társasága is működtet információs központokat. Az egészségbiztosítók a szervezésből is jelentős részt vállaltak.

Benjamin Netanjahu (jobbra) és Juli Edelstein egészségügyi miniszter az első szállítmány vakcina érkezésénél

Az ekképp elérhető információkon túl célzott médiakampánnyal is bombázták a lakosság különböző csoportjait. Külön feladat volt ez az ultraortodox lakosságnál, ahol elsősorban a közösségben nagy befolyással rendelkező rabbikat célozták meg, valamint az arab lakosság esetében, amelynek bizalma az izraeli állam intézményeiben hagyományosan csekély.

Az oltási időpontokat interneten illetve mobiltelefon üzenetekkel juttatták el a lakossághoz.

Az egészségügyi és adminisztratív személyzetet többnyire távoktatással képezték ki. Elsőként a kórházak és a „gyors reagálású” intézmények (mentők, rendőrök, tűzoltók, terrorelhárítók) személyzetét oltották be, majd az idősotthonok kerültek sorra, melyből 600 van az országban. Utóbbiak lakóit egy hónap alatt tervezték beoltani, de végül rövidebb idő alatt sikerült. Áprilisra az ország lakosságának 70%-át tervezik beoltani, ami már a nyájimmunitást jelenti.

A 16 év alattiakat egyelőre nem oltják be, de terveik között szerepel.

A vakcina áráról elmondta, hogy valóban a másnak felszámolt ár dupláját fizették, hogy elsőként jussanak az oltóanyaghoz, ez a többlet ráfordítás azonban eltörpül a haszon mellett, amit az jelent, hogy az emberek hamarosan ismét úgy dolgozhatnak, mint azelőtt.

Képünk illusztráció

Multifunkcionális „munkacsapat”-ként (task force) írta le az oltási hadműveletben résztvevőket, amelyben számos minisztérium és más kormányhivatal vesz részt. Mint mondta, a precíz tervezés és a rugalmasság szintézise teszi őket hatékonnyá.

Az oltást a polgárok ingyen kapják, kereskedni vele szigorúan tilos és büntetendő – ez válaszul hangzott el arra a kérdésre, amely szerint az oltóanyagból Ukrajnába csempésztek volna. A rendőrség vizsgálja az ügyet, de egyelőre csak mendemondákat hallotta – felelte erre Salmon doktor.

Eddig 5 millió adag vakcina érkezett az országba, ami 2.5 millió embernek elég. A szállítás azonban folyamatos, mivel a Moderna most kezdte meg a szállításokat. Ami a nem izraeli állampolgárokat illeti, első körben a magas rizikócsoportba tartozók kapnak oltást, távolabbi cél, hogy mindenki kapjon, aki huzamos ideig Izraelben tartózkodik.

Van arra lehetőség, hogy külföldiek Izraelbe utazzanak beoltatni magukat? – kérdezte valaki, talán a más országokban élő zsidókra utalva. – Ez egyelőre még nagy kihívás nekünk – volt a válasz.

Beoltják-e az izraeli börtönökben fogvatartott palesztin foglyokat? – kérdezte egy palesztin újságíró. Az igenlő válasz után arra volt kíváncsi, hogy mi a helyzet a palesztin vendégmunkásokkal. A palesztinok beoltása fontos, hiszen egymás mellett élünk, válaszolta Salmon doktor, de ők palesztin állampolgárok, így beoltásuk a Palesztin Hatóság feladata. A PH éppen a jövő héten vár nagyobb szállítmány vakcinát.

Mi a helyzet a külföldön élő izraeliekkel – kérdezte valaki. – Aki biztosított, annak jár az oltás. Régebben külföldön élők, akiknek megszűnt a biztosítása, nem jogosultak, válaszolt Salmon doktor.

Címkék:Izrael, koronavírus, oltás, szervezés

[popup][/popup]