Katonai parancsnokok Netanjahunak: Védje meg a hadsereget saját koalíciós partnereitől!

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Parancsnokok Izrael Biztonságáért (Commanders for Israel’s Security – CIS) nevű szervezet levélben figyelmeztette Benjámin Netanjahu miniszterelnök-jelöltet: óvja meg kell az Izraeli Hadsereget (IDF) a koalíciós partnerei által előidézett dezintegrációtól”.

Matan Vilnai (Forrás: Wikipedia)

A CIS elnöke, Matan Vilnai nyugalmazott vezérőrnagy azt írta, hogy “a CIS jóval több mint 400 tagja nevében fordul Netanjahuhoz, akik mindannyian az IDF, a Moszad, a Shin Bet [Izraeli Belbiztonsági Ügynökség] és az Izraeli Rendőrség volt vezető parancsnokai, valamint Izrael diplomáciai képviseleteinek volt vezetői, akik csapatok generációit vezették a harctereken és harcoltak Izraelért a nemzetközi színtéren”.

Vilnai felszólította Netanjahut, hogy “védje meg az IDF-et azoktól, akik megosztottságot szítanak a katonák és parancsnokaik között. Az izraeli parancsnokokat mindig is azok az értékek vezették, amelyeket a “Kövess engem!” felszólításban foglaltak össze, amely a személyes példamutatásra utal.

“A közelmúltban az ön kormányába kijelölt politikusok megkérdőjelezték a parancsnokok ítélőképességét, és ellenük hergelték a katonákat. Ezzel veszélyeztették az IDF fegyelmét és a parancsnoki láncot” – figyelmeztetett Vilnai.

A levélben ez áll: “Ha ennek nem vetünk véget, ez a tisztek és a katonák közötti belső megosztottsághoz és konfliktushoz, engedetlenséghez, anarchiához és végül az IDF mint hatékony harcoló erő széteséséhez vezet… Egy ilyen tendencia – a tisztek és katonák közötti, valamint az IDF és az izraeli társadalom közötti bizalom csökkenése – senkinek sem jó, csak az ellenségeinknek.

“Ön, aki ismeri az izraeli biztonsági erőket – folytatja Vilnai –, teljesen tisztában van azzal, hogy a kölcsönös bizalom milyen fontos az IDF belső kohéziója szempontjából. Bizonyára Ön is tisztában van a különbséggel a hadsereg jogos kritikája – ami egy demokráciában értékelendő dolog – és a sorain belüli ellentétek szítása között”.

A levél egy nemrégiben történt incidens után érkezett, amelynek során egy katona Hebronban jogtalanul megvert egy baloldali aktivistát, miután úgy ítélte meg, hogy az aktivista provokálta. Ennek azonban látható nyoma nem volt.

Itamar Ben Gvir akcióban (Forrás: Twitter screenshot)

A katonát a parancsnoka, Aviran Alfasi alezredes, egy kitüntetett harci veterán 10 nap fogságra ítélte, és ezt a döntést határozottan támogatta az IDF vezérkari főnöke, Aviv Kohavi is.

Az ítéletet követően azonban számos jobboldali politikus, akik valószínűleg csatlakoznak a következő kormányhoz – leginkább a leendő nemzetbiztonsági miniszter (a határrendészetért is felelős) Itamar Ben-Gvir – támogatta a katonát, és szidta a parancsnokot, valamint Kohavit is.

Vilnai személyesen is megszólította Netanjahut:
“Ön, aki családtagját vesztette el hazánk védelmében, jól tudja, milyen romboló hatásúak lehetnek az ilyen kijelentések, mivel akadálytalanul terjednek a társadalomban… A közvélemény támogatása az IDF egységének és ellenálló képességének előfeltétele. Egyetlen politikusnak sem szabad megengedni, hogy ezt aláássa.”

Vilnai szerint “Ha figyelmen kívül hagyjuk ezeket a kihívásokat, és megengedjük, hogy az elfogult, pártos magatartás elterjedjen és bejusson parancsnoki láncba, az veszélyezteti a nemzetbiztonságunkat”.

jpost.com

Címkék:Benjamin Netanjáhu, IDF, Itamar Ben-Gvir, Matan Vilnai

[popup][/popup]