„Katasztrófa, szégyen, morális bűncselekmény”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Bernard-Henri Lévy, francia filozófus, politikus, közíró és politikacsináló hétfőn éles szavakkal kelt ki Donald Trump elnök döntése ellen, miszerint hazarendelik a Szíriában állomásozó, kétezer fős amerikai kontingenst. Mindezt éppen akkor, amikor Erdogan török elnök nyíltan fenyegeti a Szíriában autonómiát kiharcolt kurd kisebbséget.

Bernard-Henri Lévy

Trump döntése „katasztrófa, szégyen és morális bűncselekmény” – nyilatkozta Lévy az Algemeiner nevű amerikai zsidó hírportálnak. Trump ugyanis az előző napon, vasárnap jelentette be twitter üzenetben, hogy Erdogan „világosan megmondta nekem, hogy eltakarítja azt, ami az Iszlám Államból maradt Szíriában… és ő az az ember, aki képes ezt megtenni.”

Csakhogy az Iszlám Állam elleni hadműveletek ürügyén Erdogan valójában a szíriai kurdok ellen folytat brutális háborút 2016 óta. December 12-én, néhány nappal azelőtt, hogy telefonon sikerült rábeszélnie Trumpot a csapatkivonásra, Erdogan baljóslatú bejelentést tett a török állami televízióban: „Néhány napon belül elkezdjük a hadműveleteteket és megtisztítjuk az Eufrátesz keleti partját a szeparatistáktól és a terroristáktól.”

Lévy, a kurdok ügyének egyik legelszántabb támogatója úgy véli, hogy „az amerikai csapatkivonásnak pusztító hatása lesz az egész régió stabilitására.”

„A kurdok, akik bátor szövetségeseink voltak a barbár iszlám állam elleni harcban, most kétségbe vannak esve. Ez a visszavonulás az „America First” politika legrosszabb fajtája. Ezüst tálcán kínálja oda az egész régiót Iránnak, Oroszországnak, Törökországnak.”

Lévy kiadás előtt álló könyve, a The Empire and the Five Kings (A Birodalom és az öt király) éppen arról szól, hogy Amerikai visszalépése a világpolitika színpadáról azokat a hatalmakat – Oroszországot, Kínát, Iránt Törökországot és a radikális szunnita iszlámot – hozza helyzetbe, amelyek alapvetően ellenségesek a nyugati kultúra és a liberális értékek irányában.

„Nem gondoltam volna, hogy a valóság ilyen gyorsan, ilyen alaposan és ilyen váratlanul igazolja majd a tézisemet”, kommentálta az eseményeket a francia filozófus.

Az Algemeiner cikkét fordította: jég

Címkék:Bernard-Henri Lévy, kurdok, Szíria, Trump

[popup][/popup]