Karnevál és antiszemitizmus III. – horogkereszttel díszített jelmezek Rióban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Rio de Janeiroban zajó karnevál alighanem a legismertebb a világon: világszerte kétmilliárd tévénéző kíséri figyelemmel.

forrás: Globo TV

A horogkereszt visszatérő probléma: hasonló jelmezek már az 1990-es években is visszatetszést keltettek.

A szamba-iskolák nagy seregszemléjén, ahol hatalmas a feltűnésért folytatott harc, ezúttal a Vai-Vai szamba-iskola növendékei közül mintegy százan viseltek horogkeresztet a hátukon. A náci jelképen fekete sáv húzódott, ezért azt távolról nehezebb volt észrevenni.

Luiz Kignel, a São Paulói zsidó szövetség elnöke szerint azonban „ez kritikus megnyilvánulás volt, a nácizmus elutasítása és elítélése. Nincs köze a zsidó közösséghez és nem jelenti a nácizmus dicsőítését”. Több zsidó témájú WhatsApp csoporthoz intézett üzenetében a Vai Vai jelmezt Nostradamus jóslatainak ábrázolásaként értelmezte, melyek között a nácizmusra is történik utalás. „Számunkra, zsidók számára sokkoló a látvány, a nem-zsidóknak pusztán emlékeztető egy történelmi tényre” – tette hozzá Kignel.

Ugyanezt a Vai-Vai jelmezt zsidó csoportok már 1999-ben élesen bírálták.

Vitatható, a zsidóságot sértő és a Holokausztra utaló jelképek eddig sem számítottak ritkaságnak a riói karneválon, a zsidó vezetőknek azonban a legtöbb esetben sikerült azokat eltávolítani, még mielőtt élő tévéadásba kerültek volna, amit 208 millióan néznek Brazíliában és mintegy 2 milliárdan világszerte.

Egy másik zsidó tárgyú komponens volt a Beija-Flor táncosoké Dávid-csillaggal és menórával. Helio Koifman, a riói keresztény-zsidó baráti társaság tagja 19 más hitvallású személlyel együtt a Mangueira szambaiskola növendékeihez csatlakozva tiltakozott a vallási türelmetlenség ellen.

„Mi, zsidók, akiknek a történelem során a legüldözöttebbek sorsa jutott osztályrészül, kiállunk a vallásszabadság mellett, amelyet minden hívő számára biztosítani kell” – nyilatkozta a Jewish Telegraphic Agencynek.

A fesztivált negyven nappal húsvét vasárnap előtt rendezik, ez évben február 21 és 26 között.

A JTA cikke nyomán Bassa lászló

Címkék:horogkereszt, riói karnevál

[popup][/popup]