Kanadai bocsánatkérés a menekülő zsidók elutasításáért – 80 év múltán

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Justin Trudeau miniszterelnök szerdán a kanadai parlamentben kért bocsánatot azért, amiért az ország kormánya közvetlenül a 2. világháború kitörése előtt elutasította a náci Németországból érkező és menedékért folyamodó zsidókat.

Justin Trudeau miniszterelnök 2018-ban és a St. Louis hajó két utasa 1938-ban

1939. május 15-én a St. Louis utasszállító óceánjáró, fedélzetén 937, főként németországi zsidó utassal elindult Hamburgból, abban a reményben, hogy az üldözöttek menedékjogot kapnak az amerikai kontinens valamelyik országában. Kuba nem engedte, hogy partra szálljanak, majd az Egyesült Államok és Kanada is megtagadta befogadásukat. A hajó visszafordult Európába, és az utasokat Antwerpenben tették partra. Noha nem kellett visszatérniük Németországba, Nyugat-Európa náci megszállása után sokuk koncentrációs táborban végezte. Összesen 254-en lettek a holokauszt áldozatai. A hajó egyhónapos bolyongásáról szól az Elátkozottak utazása (Voyage of the Damned) c. 1974-ben megjelent könyv, majd a két évvel később bemutatott játékfilm.

A St. Louis utasai amerikai vizeken

„Miközben évtizedek teltek el azóta, hogy hátat fordítottunk a zsidó menekülteknek, az idő semmiképpen sem mentette föl Kanadát a felelősség és a szégyen súlya alól… A mai napon egy régóta esedékes bocsánatkérésre kerül sor… Sajnálatunkat fejezzük ki Kanada érzéketlensége miatt… Megtagadtuk a segítséget, pedig megvolt a lehetőségünk… Részünk van sokuk sorsának megpecsételődésében, akik Auschwitzban, Treblinkában, Belzecben és másutt végezték.“ Korábban a miniszterelnök hivatalában fogadta a tragikus utazás egyik túlélőjét, Ana Maria Gordont és családját, akikkel az antiszemitizmus elleni küzdelem folytatásának fontosságáról beszélt.

„Egy hete tragikus esemény emlékeztetett bennünket az együttműködés jelentőségére” – nyilatkozta Trudeau, utalva a 11 áldozatot követelő pittsburghi terrortámadásra, a legsúlyosabb ilyen incidensre Amerika történetében.

Justin Trudeau az ottawai parlamentben

Kanadában az antiszemita atrocitások – zaklatás, vandalizmus, erőszak – száma 2017-ben kétszeresére, 1.752-re emelkedett a Bnai Brit nevű szervezet közlése szerint.

A parlament ülésén Trudeau felhívta az ország polgárait, hogy szálljanak szembe a xenofób és antiszemita megnyilvánulásokkal, „amelyek ott vannak közösségeinkben, iskoláinkban és munkahelyeinken… Még mindig vannak holokauszt tagadók… a zsidó nép elleni diszkrimináció és erőszak Kanadában és a világban egyre nő. Szomorú látni, de a gonoszság távolról sem ért véget a 2. világháborúval.”

 

Az AFP cikkét Bassa László fordította

Címkék:menekültek, St. Louis, zsidóüldözés

[popup][/popup]