Juncker: A párizsi merényletek után sem kell változtatni az európai bevándorlási politikán

Írta: MTI - Rovat: Külpolitika, Politika

A cseh miniszterelnök csalódott.

Juncker

Jean-Claude Juncker

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök csalódással vette tudomásul Jean Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének vasárnapi nyilatkozatát, miszerint a párizsi merényletek nyomán sem kell változtatni az EU menekültpolitikáján.

“Csalódással vettem tudomásul Juncker szavait, az Európai Bizottság elnökének reagálását a legutóbbi eseményekre elégtelennek tartom” – mondta Sobotka a közszolgálati cseh televízió egyik vasárnapi vitaműsorában. Úgy vélte: növelni kell a nyomást az érintettekre annak érdekében, hogy megszigorítsák a külső schengeni határ őrzését.

“Európa a migrációs válság kezelésekor eddig nem volt képes súlyának megfelelően hangsúlyozni a biztonság kérdését. Amennyiben nem lesz felújítva a külső schengeni határ biztonságossága, az egyes tagállamok arra kényszerülnek, hogy maguk biztosítsák biztonságukat a saját határaikon” – fejtette ki a cseh kormányfő.

Budoucí premiér Bohuslav Sobotka poskytl 14. ledna v Praze rozhovor ČTK.

Bohuslav Sobotka

Sürgősen meg kell állapodni Törökországgal annak érdekében, hogy Ankara ellenőrizze az ottani migrációs utakat. Hasonló módon szükséges, hogy megszülessen a megegyezés a szíriai háborús konfliktus befejezéséről – mutatott rá Bohuslav Sobotka.

Újságírói felvetésre válaszolva a kormányfő azt mondta: nem tartja szükségesnek, hogy Csehországban speciális terrorizmus elleni törvényt fogadjanak el.

Szombaton ülést tartott a cseh nemzetbiztonsági tanács is, amely arra az álláspontra helyezkedett, hogy növelni kell a nyomást az Európai Unióra a külső határok védelme érdekében.

Milos Zeman államfő az ülés után kijelentette, hogy az Európai Uniónak a szavakról át kell térnie a tettekre, és ténylegesen meg kell erősítenie a schengeni határok védelmét.

 

[popup][/popup]