Jogosítvány zsidók meggyilkolására?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A francia főrabbi attól tart, hogy a Sarah Halimi ügyben hozott ügyészségi döntéssel jogosítványt állítottak ki zsidók meggyilkolására.

Haim Korsia francia főrabbi (Fotó: (imago / Leemage)

Haim Korsia, Franciaország főrabbija élesen bírálta a párizsi ügyészség ’tragikus’ és ’groteszk’ határozatát, amelyben a bírósági eljárásra alkalmatlannak minősítették egy antiszemita gyilkosság elkövetőjét. MInt arról már számos alkalommal írtunk, a 27 éves Kobili Traore erőszakkal behatolt szomszédja, Sarah Halimi, 67 éves zsidó asszony lakásába, súlyosan bántalmazta áldozatát, majd a harmadik emeleti ablakból kidobta az utcára. Ugyanabban a bérházban laktak Párizs keleti részén. Az eset 2017. április 4-én történt.

A rémült szomszédok az után hívták ki a rendőrséget, hogy hallották az asszony segélykiáltásait, és Traore ordítását: „Allah Akbár” és „Sátán”. A rendőrség nyomozás során kiderült, hogy Halimi félt a férfitől, mert néhány héttel korábban a hozzá látogatóba érkező leányát Traore „mocskos zsidónőnek” nevezte.

Sarah Halimi és Kobili Traoré

Nicole Belloubet igazságügyi miniszternek írott nyílt levelében a főrabbi azt írta, hogy a döntés, miszerint a gyilkossággal vádolt Kobili Traore az eset idején erős kábítószeres hatás alatt állt, ennélfogva nem volt józan ítélőképessége tudatában, „megingatja az igazságszolgáltatás rendszerébe vetett bizalmat.”

A Le Figaro napilap hasábjain közzé tett levélben Korsia sürgette a bíróságot, hogy „gyógyítsa be a sebeket azzal, hogy megállapítja a gyanúsított bűnösségét, és az elkövetett bűncselekmény súlyának megfelelő ítéletet hoz.”

Az ügyészség december 19-én hozta meg régóta várt döntését a pszichiátriai vizsgálat eredményének birtokában. Ezek szerint Traore marihuána fogyasztása utáni akut delíriumban cselekedett, és nem vonható felelősségre a gyilkosságért – amit a bíróság előtt egyébként beismert, és amiért bocsánatot kért.

Levelében Korsia ezt írja: „Vajon hogyan menthet fel valakit nagy mennyiségű kábítószer tudatos fogyasztása a felelősség alól?” Korsia szerint a cannabis „felerősítette a Traoréban már eleve meglévő antiszemita indulatokat”. A főrabbi ezután föltette a kérdést: „A döntésből az következik, hogy bármely bedrogozott személy jogosulttá válik zsidók meggyilkolására?”

William Attal — Halimi bátyja — az izraeli i24 News csatornának adott nyilatkozatában az ügyészséget azzal vádolta, hogy „humanizálja” a gyilkost. „Elfelejtették, hogy Traore már tíz éve bűnöző életmódot folytat, akit 22 alkalommal találtak bűnösnek kábítószeres ügyekben. A nyomozás során sorozatos hibákat vétettek, az ügyet nem vizsgálták ki alaposan”.

Az Algemeiner cikke nyomán Bassa László

 

Címkék:antiszemita gyilkosság, Haim Korsia, Kibili Traoré, Sarah Halimi

[popup][/popup]