„Jézus zsidó vallású és palesztin nemzetiségű volt”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A palesztin amerikai politikai aktivista, Linda Sarsour szerint Jézus egyszerre lehetett zsidó és palesztin. Vélekedése  kisebb háborút váltott ki a twitteren.

Linda Sarsour (Fotó: Drew Angerer/Getty Images)

 

„A názáreti Jézus palesztin volt, akit a Korán barna rézbőrűnek és gyapjas hajúnak ír le” – közölte Sarsour a twitteren szombaton. Ez több mint 24 órás vitát váltott ki Jézus zsidó vagy palesztin eredetéről.

Sarsour szerint a palesztin egy etnikum, a judaizmus viszont vallás, így tehát nincs ellentmondás abban, hogy Jézus egyszerre volt zsidó és palesztin. A továbbiakban azzal érvelt, hogy Názáretből származik, ami jelenleg Izrael területén fekszik, és rámutatott arra, hogy Betlehemben született, ami a Palesztin Hatósághoz tartozik.

Híveinek küldött üzenete így szól: „Semmi okotok arra, hogy az igazságot tagadjátok. Jézus Betlehemben (arabul بيت لحم) született. Betlehemet jelenleg Izrael katonai megszállás alatt tartja; a település szép palesztin keresztény közösségnek ad otthont. Bizony, Jézus szülőhelye katonai megszállás alatt van.”

Vitapartnerei közül többen rámutattak, hogy Palesztina, mint fogalom nem létezett a Jézus halálát követő évszázadban, és a terület, amely Betlehemet és Názáretet magába foglalta, Jézus korában a Júdea nevet viselte.

Sarsour ezután – posztmodern stílusban – közölte, hogy egyszerre több igazság (multiple truth) is lehetséges Jézusról, majd lezárta a vitát, közölvén, hogy a továbbiakban a női futball VB-re kíván koncentrálni.

 

A Times of Israel cikkét Bassa László fordította

Címkék:Jézus, Linda Sarsour, palesztin, zsidó

[popup][/popup]