Jeruzsálem nap – ahogy Iránban csinálják

Írta: /kitekinto.hu/Szombat - Rovat: Politika

Mahmoud Ahmadinezsád szerint Izrael tehet a Közel-Kelet jelenleg dúló polgárháborúiról, valamint a cionisták felelősek a különböző vírusokért…hiszen az ellenszerből akarnak meggazdagodni – nagyjából ez volt a lényege  utolsó elnöki beszédének, amit pénteken a Jeruzsálem Napon mondott. A leköszönő elnök még hozzátette, hogy egy pusztító vihar közeleg, amely el fogja söpörni Izraelt.

Mideast Iran Israel Palestinians.JPEG-017c6

Felvonulók Teheránban

Irán távozó elnöke utolsó beszédében pénteken kihangsúlyozta, hogy egy ’regionális vihar’ hamarosan ki fogja irtani Izraelt. A beszéd az évente megrendezésre kerülő Jeruzsálem Napon hangzott el. „Izraelnek nincs helye a régióban”, mondta az elnök, majd hozzátette, hogy Isten a tanúja arra, hogy egy pusztító vihar közeleg, amely gyökerestől tépi ki a cionizmus alapjait.

Ahmadinezsád Izrael-politikája nyolc éves elnöksége alatt mit sem változott. Beszédében a cionisták által működtetett gyógyszeripari vállalatokat is kritizálta, mert azok szerinte új vírusokat fejlesztenek ki és terjesztenek el az egész világon csak azért, hogy az ellenszerekből magas haszonhoz juthassanak.

alquds2

Női egyenjogúság – ahogy Iránban szeretik

Az elnök azzal vádolta Izraelt és annak nyugati támogatóit, hogy ők szították a jelenlegi közel-keleti konfliktusokat, hiszen az ő vágyuk volt az, hogy a szóban forgó országok az Izrael pusztítására irányuló energiáikat inkább polgárháborúra fordítsák. Ahmadinezsád szerint Izrael az egyetlen, aki ünnepli az egyiptomi és szíriai zavargásokat.

A minden évben megrendezésre kerülő Jeruzsálem Napon beszédekkel és prédikációkkal támogatják a palesztin ügyet és ítélik el Izraelt. Az állami televízió közvetítése szerint több százezer ember vonult fel az egész országban, ’Halál Izraelre!’ és ’Halál Amerikára!’ szlogeneket kántálva, írja a Jazeera.

A felvonulások során az újraindított palesztin-izraeli béketárgyalásokat is elítélték az emberek.

Az Ahmadinezsádot váltó új elnököt, Hassan Rouhanit vasárnap fogják beiktatni. Bár korábban Rouhani ígéretet tett egy mértékletesebb út követésére, az állami média szerint ugyanolyan Izrael-ellenes politikát fog folytatni, mint elődje. Azt nyilatkozta ugyanis, hogy „a cionista rezsim évekig egy seb volt az iszlám világ testén, és ezt a sebet el kell távolítani.”

Lorencsics Emese

PAKISTAN-PALESTINIAN-QUDS DAY

Pakisztáni szimpatizánsok

*

Az iráni ihletésű Jeruzsálem-nap főleg a siíta közösségekben népszerű világszerte, de számos európai nagyvárosban is megtartják ezt a gyűlölet-rituálét – a helyi zsidó közösség felháborodása ellenére. Alább a 2011-es londoni demonstrációról látható egy kép.

al-quds-Hizballah-flag-2011

[popup][/popup]