Jeruzsálem: járványgócok az ultraortodox és arab városrészekben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A fővárosban az elmúlt héten megkétszereződött a betegek száma; az új fertőzések jellemzően családokon belül terjednek.

Rendőrök a Mahané Jehuda piac bejáratánál

A koronavírus információs központ ezt pénteken jelentette be, azzal, hogy az újabb fertőzések száma különösen megnőtt Mea Shearim, Geulah, Mekor Baruch, Sanhedria, és más ultraortodox városrészekben, valamint az arab negyedekben.

A központ szerint az Egészségügyi Minisztériumot és az akciótörzset támogató kutatócsoport megállapította, hogy a megbetegedések aránya az ultraortodox negyedekben elérte a 15%-ot, míg a város más részeiben lakók körében csak 5% volt. Előbbieknél jellemző volt a családon belüli fertőződés.

A városban csütörtökig 487 új COVID-19 esetet diagnosztizáltak a héten. 32%-uk 19 évesnél fiatalabb, és 14%-uk esetében a fertőzés forrása az iskola volt.

A csütörtökön talált 160 új COVID-19 betegből 72-volt ultraortodox zsidó, 42 pedig kelet-jeruzsálemi lakos.

A pandémia első hulláma idején az ultraortodoxok körében aránytalanul magas volt a megbetegedések aránya, amit a negyedek zsúfoltságának, az itt élők erősen közösségi életformájának, valamint annak tulajdonítottak, hogy a rabbik kezdetben nem fogadták el a távolságtartási intézkedéseket és a zsinagógák zárva tartását. Később már igen, de ez már nem kímélte meg őket a második hullámtól. A Channel 12 tévécsatorna szerint az ultraortodoxok növekvő számban vetik alá magukat nem hivatalos tesztelésnek, mert attól félnek, hogy amennyiben azt a hatóságok végzik, könnyen elrendelhetik a kijárási tilalmat, mint ahogyan az korábban Bné Brák haredi településen történt. A tévériport szerint aggasztó számukra, hogy a szekuláris izraeliek körében sokan őket hibáztatják a fertőzés terjedéséért.

David Yosef rabbi, az elhunyt Ovadia Yosef főrabbi fia és a Sasz Párt vezetőségének tagja kijelentette, hogy a teszt megtagadása veszélyt jelent a társadalomra nézve.

Az elmúlt hetek eseményei nyomán a kormányzat a korábbi óvintézkedésekhez hasonlókat léptetett életbe. Miután az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy az előző 24 órában korábbi fertőzési rekordok dőltek meg, péntek reggel 8 órától a beltéri rendezvényeken 20-ban maximalizálták a résztvevők számát, kivéve a zsinagógákat, rendezvénytermeket, bárokat és klubokat, ahol legfeljebb 50-en tartózkodhatnak.

Az Egészségügyi Minisztérium pénteken reggel 1.090 új fertőzöttről adott ki jelentést a megelőző 24 óra során, ami minden eddiginél magasabb szám. A halálos esetek száma eggyel, 325-re nőtt. 70 súlyos beteg közül 27 volt lélegeztető gépen; 67 beteg állapota kielégítő.

A járvány kitörése óta 27.542 fertőzést regisztráltak, az aktív betegek száma 9.618, a gyógyultaké 17.599.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Yuli Edelstein egészségügyi miniszter csütörtökön sajtóértekezleten jelentette be az újonnan bevezetett óvintézkedéseket. A miniszterelnök szavai szerint „a vírus még itt van, a kihívás súlyos, további csaták várnak ránk.”

A Times of Israel nyomán Bassa László

Címkék:Jeruzsálem, koronavírus

[popup][/popup]