Jeremy Corbyn facebook oldalát Gázából működtetik

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Jeremy Corbyn a brit munkáspárti listavezető, csütörtökön Nagy-Britanniában választásokat tartanak. A 72.000 követővel rendelkező “We Support Jeremy Corbyn” Facebook oldal 2017 óta létezik. Több mint két éven keresztül egy Walid Abu Rouk nevű férfi szerkesztette, aki Khan Yunis településen él a Gázai-övezetben.

Jeremy Corbyn (Fotó: Getty images)

A Tazpit Press Service (TPS) szerint ez az egyik legbefolyásosabb Corbyn Facebook oldal.

Az oldalt több mint két éven keresztül egy Walid Abu Rouk nevű férfi szerkesztette, aki Khan Yunis településen él a Gázai-övezetben. A Munkáspárt tagjai 2017 júniusában nevezték ki oldalkezelőnek, mint „gázai emberünket”. Rouk egyben a Hamasz információs és propaganda kampányának vezetője. Kiválóan beszél angolul, és Hamasz vezetők irányítják.

Az utóbbi időben a Hamasz saját embereit igyekezett stratégiai média helyszínekre telepíteni – többek között mint Facebook oldal kezelőket. Gázában köztudomásúan nincs sajtószabadság, minden médiumot, így a közösségi médiát is a Hamasz ellenőrzi.

A TPS-nek adott interjúban Rouk elmondta, hogy a katari tulajdonban lévő és az Iszlám Testvériséggel szoros kapcsolatot ápoló Al-Dzsazírának, a PALESTINE 24-nek és a Middle East Eye-nak is dolgozik. Alapítója a gázai központú GP+ médiaoldalnak, amelyet Muhammad Ibrahim Madun, a Hamásszal együttműködő újságíró szerkeszt.

Rouk kapcsolatai túlnyúlnak a Közel-Keleten és Londonba vezetnek. Az ottani Memo Monitor nevű honlapot az Iszlám Testvériség egyik nyúlványának tartják; gyakran publikál Corbynt és pártját támogató tartalmakat.

A Memo Monitor másik vezető munkatársa az ugyancsak gázai illetékességű Motasem Dalloul: ő szerkeszti a Hamasznak elkötelezett Days of Palestine weboldalt, valamint a Hamasz hivatalos weboldalát (al-Risala). Ő a szervezet angol nyelvű propaganda kampányának kulcsfigurája.

Dalloul és Rouk tagadják, hogy személyesen ismernék egymást, bár egymást kiegészítő tartalmakkal azonos weboldal szerzői, és amikor Dalloul néhány éve megsérült, Rouk imádságokat küldött neki, és „legjobb barátjának” nevezte.

Rouk az izraeli média bojkottját hirdeti, és csak abban az esetben működik együtt izraeli partnerekkel, ha a tartalom a londoni Memo központokból érkezik hozzá. Utasítására a Corbynt támogató oldal tagjai nem tarthatnak fönn kapcsolatot a Daily Mail és Sun bulvárlapokkal, mert azok mostanában a konzervatívokat támogatják.

Rouk jelentős segítséget nyújt az ún. Freedom Flotilla szervezőinek. Ezek az izraeli biztonsági intézkedések dacára igyekeznek Gázába jutni a tenger felől. A flotillákat a Viva Palestina szervezet működteti, amelyet George Galloway egykori munkáspárti politikus alapított. Őt még az előző vezetés zárta ki a pártból antiszemita nézeteiért. Az Egyesült Királyságban bejegyzett Viva Palestinát az a Zaher Birawi irányítja, aki az izraeli biztonságiak szerint az egyik legmagasabb rangú Hamasz tisztviselő Nagy Britanniában. A flottilla másik szervezője a szigetországi születésű Khadijah Hasssan. Ő a Hamas Religious Scholars Association égisze alatt került Gázába és ismert Labour-támogató, a BDS mozgalom aktív részese.

A Jerusalem Post cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]