Jelentősen megnőtt az aliját fontolgató francia zsidók száma

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Az elmúlt héten erőteljes növekedést regisztráltak az alija iránt érdeklődő francia zsidók körében – jelentette hétfőn az Izraeli Zsidó Ügynökség (Szochnut).

Tüntetés az antiszemitizmus ellen Párizsban 2023. december 11-én. A tábla felirata: Október 7 óta 1247 antiszemita cselekményt követtek el. A “Soha többé” most van!

A múlt héten Párizsban, Marseille-ben és Lyonban tartott aliját népszerűsítő vásárokat a Szochnut, amely nyilvánosságra hozta, hogy az alija kérelmek száma 450 százalékkal emelkedett az október 7-i Hamász pogrom óta eltelt hetekben.

jelenleg a Franciaországból Izraelbe tartó bevándorlók száma 1200, míg tavaly ugyanekkor 220-an voltak. Emellett 1300 család vett részt a Zsidó Ügynökség által országszerte szervezett tájékoztató esteken.

“Ezekben a nehéz napokban a francia zsidók továbbra is feltétel nélkül szeretik és támogatják Izrael Államát” – mondta Doron Almog, a Zsidó Ügynökség elnöke egy nyilatkozatban. “Jogunk és kötelességünk tárt karokkal fogadni az új olékat (“bevándorlókat”), és támogatni őket álmuk megvalósításában, hogy Izraelben telepedjenek le.”

Ofir Szofer, az izraeli alijáért és integrációért felelős miniszter, miután részt vett a Jewish Agency párizsi vásárán, azt mondta, “nagyon boldog volt, hogy találkozhatott olyan leendő olékkal, akik október 7-e után azonnal meghozták a döntést, hogy Izraelbe bevándorolnak – éppen akkor, amikor az ország háborúban áll”.

Szofer megjegyezte, hogy “fő motivációjuk a bevándorlásra a szolidaritás és az Izraellel való azonosulás érzése. A zsidó közösségek világszerte, és különösen Franciaországban az antiszemita cselekmények jelentős növekedésével szembesülnek. Mi mellettük állunk, és még inkább hozzá fogunk járulni az új bevándorlók integrációjához. Izrael Állam továbbra is a zsidó nép hazája marad”.

A mintegy 500 ezer fős francia közösségből közel 70 ezer zsidó alijázott 2000 óta Franciaországból Izraelbe, miközben az antiszemita cselekmények és gyalázkodások száma folyamatosan növekszik.

Hamász-párti tüntetők múlt hétfőn megpróbálták megzavarni a Zsidó Ügynökség marseille-i vásárát. A rendőrség hat személyt tartóztatott le, miután a vásár bejáratánál ökölharc alakult ki. Az október 7-i Hamász pogrom óta több mint 1500 antiszemita cselekményt jelentettek Franciaországban.

Algemeiner

[popup][/popup]