Jelentések szerint Izrael korlátozott megtorló csapást mért Iránra

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Robbanások hallatszottak péntek kora reggel Iszfahán iráni város közelében, amikor Izrael a jelentések szerint egy erősen várt megtorló csapást mért rá a napokkal korábban Izrael ellen intézett iráni támadásért, dacolva a nemzetközi nyomással, hogy álljon le.

Izraeli drón (Képünk illusztráció)

Az izraeli hatóságok hivatalosan nem erősítették meg a csapást; az iráni állami média csak arról számolt be, hogy a légvédelem aktiválódott, és lekicsinyelte a Teherántól mintegy 315 kilométerre délre fekvő város egyik katonai létesítménye elleni támadásról szóló állításokat, és az incidenst a szokásosnak nevezte.

Meg nem nevezett izraeli és amerikai tisztviselők azonban amerikai hírügynökségeknek azt mondták, hogy Izrael csapást mért Iránra. A New York Times szerint pedig három iráni forrás megerősítette, hogy egy iszfaháni katonai légitámaszpontot érte támadás. A károk mértéke nem volt egyértelmű.

A csapás nyilvánvalóan korlátozott jellege – amelyet a jelentések szerint nem rakétákkal vagy légicsapásokkal, hanem drónokkal hajtottak végre – és a hivatalos elismerés hiánya valószínűleg stratégiai tagadásra ad lehetőséget az iráni rezsimnek ahhoz, hogy kibújhasson az Izrael elleni második támadással kapcsolatos harcias fenyegetései alól, ami korai jele annak, hogy Izrael és Irán is igyekszik visszalépni a háború széléről.

A támadásra széles körben számítottak, Izrael egész héten jelezte, hogy nem hagyja válasz nélkül a több mint 300 ballisztikus rakétából, cirkálórakétából és drónból álló, példátlan iráni támadást vasárnap kora délután, ami attól tartott, hogy az egymás ellen irányuló támadásokból álló spirál háborúba torkollik.

Voltak azonban arra utaló jelek is, hogy az Izraeli Védelmi Erők mérsékelték támadási terveiket a nemzetközi nyomás hatására, hogy visszafogják magukat. A keményvonalas Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter széleskörű katonai fellépést sürgetett Irán ellen, az X-nek egy egyszerű “béna” megjegyzéssel kommentálta az eseményt.

Az iráni állami televízió szerint nem sokkal éjfél után “három drónt figyeltek meg az égen Iszfahán felett. A légvédelmi rendszer aktívvá vált, és megsemmisítette ezeket a drónokat az égen”.

A műsorszolgáltató később azt mondta, hogy a helyzet Iszfahánban normális, és nem történt földi robbanás. Az iráni hatóságok kezdetben repülési tilalmat rendeltek el, és megtisztították légterét, de péntek reggel később feloldották a repülési korlátozásokat.

Siavosh Mihandoost tábornok, a helyi hadsereg parancsnoka az állami televíziónak azt mondta, hogy az incidens “nem okozott károkat” Iszfahán környékén.

Egy iráni elemző az állami televíziónak azt mondta, hogy az iszfaháni légvédelem által lelőtt mini drónokat “Iránon belülről, beszivárgók” reptették.

Egy forrás a Reutersnek azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem volt érintett, de Izrael értesítette őket a támadás előtt.

A CNN szerint egy magas rangú amerikai tisztviselőt idézve Izrael közölte az Egyesült Államokkal, hogy a támadás nem iráni nukleáris létesítményeket célzott. A CNN és a Fox News is idézett olyan tisztviselőket, akik a támadást “korlátozottnak” minősítették.

Egy izraeli forrást idézett a Washington Post, aki azt mondta, hogy a támadás figyelmeztetésként szolgált, hogy Izrael hadserege képes elérni Iránt.

Az izraeli belügyi parancsnokság közölte, hogy nem volt külön utasítás a bunkerek közelében való tartózkodásra, ami arra utal, hogy nem vártak iráni választ.

Iszfahánban találhatók az iráni atomprogramhoz kapcsolódó helyszínek, köztük a földalatti Natanz dúsítóüzem, amely többször is célpontja volt feltételezett izraeli szabotázstámadásoknak.

Az állami televízió a terület összes helyszínét “teljesen biztonságosnak” minősítette.

A Tasnim később közzétett egy videót az egyik riporterétől, aki azt mondta, hogy Iszfahán délkeleti Zerdenjan körzetében volt, az “atomenergiahegy” közelében. A felvételen két különböző légvédelmi ágyúállás volt látható, és a videó részletei megfeleltek az iráni uránátalakító létesítmény iszfaháni telephelyének ismert jellemzőinek.

“4:45-kor lövéseket hallottunk. Nem történt semmi” – mondta. “A légvédelem volt az, ezek a fickók, akiket néznek, és ott is”.

Az iszfaháni létesítmény három kis, kínaiak által szállított kutatóreaktort üzemeltet, valamint üzemanyag-előállítást és egyéb tevékenységeket végez Irán polgári nukleáris programja számára.

Az iszfaháni légibázis ad otthont Irán amerikai gyártmányú F-14 Tomcatekből álló flottájának, amelyeket még az 1979-es iszlám forradalom előtt vásároltak.

Ebrahim Raisi iráni elnök a pénteki csapás előtt figyelmeztette Izraelt, hogy Teherán “kemény választ” fog adni a területét érő bármilyen támadásra.

Irán csütörtökön azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy Izraelt “arra kell kényszeríteni, hogy hagyjon fel minden további, érdekeink elleni katonai kalandorsággal”, miközben az ENSZ főtitkára arra figyelmeztetett, hogy a Közel-Kelet “a legnagyobb veszély pillanatában” van.

Az iráni csapás mellett Izraelt azzal is megvádolták, hogy az éjszaka folyamán támadást hajtott végre egy szíriai katonai radarberendezés ellen az ország déli részén. (Times Of Israel)

[popup][/popup]