Jair Lapid: „Izrael az egyetlen állam a világon, ahol a zsidók nem élvezhetik a vallásszabadságot”

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Mint arról beszámoltunk, az izraeli legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy azok a személyek, akiket a reform és konzervatív irányzatok térítettek a judaizmusra, a visszatérési törvény értelmében zsidóknak tekintendők, és jogosultak az izraeli állampolgárságra. 

Jair Lapid

Mostanáig az izraeli állampolgárság elérése szempontjából nem voltak érvényesek az országban történt konzervatív és reform betérések.

 

A szekuláris pártok üdvözlik a döntést

Jaír Lapid, az ellenzéki Jes Atíd párt vezetője üdvözölte a bíróság döntését a betérésről. „Izraelben a judaizmus mindegyik áramlata – ortodox, reform vagy konzervatív – egyenlő jogokat kell, hogy élvezzen. Együtt kell élnünk, türelmet és kölcsönös tiszteletet tanúsítva egymás iránt. Józan kormányzat véget fog vetni annak a nevetséges helyzetnek, hogy Izrael az egyetlen állam a világon, ahol a zsidók nem élvezhetik a vallásszabadságot.”

Avigdor Liberman, a Jiszrael Beiténu párt vezetője üdvözölte és történelminek nevezte a nem ortodox betérés elismerését. Elmondta, hogy „pártja tovább folytatja a küzdelmet a vallási kényszer ellen és azért, hogy az állam zsidó, cionista és liberális jellege megmaradjon.”

Jichak Joszéf szefárd és David Lau askenáz főrabbi

 

Főrabbik: a reform és konzervatív áramlathoz tartozók nem zsidók

Az ortodox rabbik sürgetik, hogy a Kneszet semmisítse meg a legfelsőbb bíróság határozatát, és a döntést „roppant sajnálatosnak” minősítették. Jichák Joszef szefárd főrabbi kijelentette: „Amit a reform és a konzervatív mozgalom ’betérésnek’ tart, nem más, mint a judaizmus meghamisítása, ami nem zsidók ezreinek megjelenését vonná maga után Izraelben.” David Lau askenázi főrabbi szerint „azok, akik a reform és más mozgalmak égisze alatt térnek be, nem zsidók. Ezen a tényen semmilyen legfelsőbb bírósági döntés sem változtathat.”

Naftali Bennett

Jamina a betérési döntésről: a bíróság túllépte hatáskörét

A vallásos cionista Naftali Bennett pártja élesen bírálta a legfelsőbb bíróságot, mondván az „beavatkozott a kormányzatot illető döntésbe és megfeledkezett saját szerepköréről.” Az ortodox nacionalista párt nyilatkozatában ez áll: Izrael állam álláspontját a betérésről „a nép által demokratikusan megválasztott képviselőtestület fogja meghatározni, nem pedig jogászok.” Álláspontjuk az, hogy arra legalkalmasabb a Moshe Nissim korábbi igazságügyi miniszter által kidolgozott javaslat.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:alija, betérés, Izrael

[popup][/popup]