Izraelt nácinak nevezni antiszemitizmus – már az amerikai külügy szerint is

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma felülvizsgálta antiszemitizmus definícióját. Eszerint antiszemitizmusnak számít „a mai izraeli politikát a nácik politikájához hasonlítani”.

Mike Pompeo külügyminiszter

2018-ban az amerikai külügy elfogadta a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) jól ismert és nemzetközileg egyre szélesebb körben alkalmazott definíciójának nagyobb részét. Ez a pont azonban kivétel volt. Most, Mike Pompeo külügyminiszter és Elan Carr antiszemitizmus elleni különmegbízott döntése nyomán kiegészült a definíció. Az IHRA szövege tartalmazza a fenti kitételt.

A döntés alighanem kötődik ahhoz a néhány héttel korábbi konfliktushoz, amikor Ilhan Omar Demokrata párti kongresszusi képviselő ilyen összehasonlítást tett, amikor az Izrael-ellenes bojkott-mozgalmat népszerűsítette a kongresszusban és határozati javaslatot is beterjesztett a bojkotthoz való jog támogatásáról. Mikor ezt többen elítélték, Omar azzal vágott vissza, hogy a bojkott nem ismeretlen eszköz az Egyesült Államok politikájában – és példaként éppen a náci Németország ellen hirdetett bojkottot hozta fel.

Elan Carr

„A lelkiismeretes amerikaiak büszkén tekintenek vissza az emberi jogok érdekében hirdetett bojkottra, mint amilyen a náci Németország bojkottja volt 1933 és 1941 között, válaszul a zsidó elleni embertelen politikára, ami végül a Holokauszthoz vezetett.” Ekképp védelmezte Omar a BDS melletti határozati javaslatot, amit két demokrata képviselőtársa, Rashida Tlaib és John Lewis terjesztett be.

Jpost.com

[popup][/popup]