Izraeliek halálát ünneplik az ENSZ iskolákban dolgozó palesztin tanárok

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A UN Watch, egy Genf központú emberjogi megfigyelőcsoport jelentést készített arról, hogy a világszervezet palesztin menekülteket segélyező és munkaközvetítő hivatala (UNRWA), amely iskolákat és szociális intézményeket tart fönn, tűri, hogy alkalmazottai Izrael ellen uszítsanak és zsidóellenes nézeteket terjesszenek.

Az egyik UNRWA alkalmazott facebook oldala (Forrás: Youtube screenshot)

A “Beyond the Textbooks” címmel közzétett részletes jelentés összesen 113 olyan példát sorol föl, amikor UNRWA alkalmazottak internetes oldalaikon méltatták és bátorították az erőszakot. Ezek a személyek bizonyíthatóan, Facebook oldalaikon uszítottak gyűlöletre. Feltehető azonban, hogy az UNRWA intézmények mintegy 30.000 alkalmazottja közt bőven lehet olyanokat találni, akik osztják ezeket a nézeteket.

A jelentés 22 friss esetet sorok föl, amikor UNRWA tisztviselők uszítása sértette meg a szervezet alapszabályát és az általa hirdetett zéró toleranciát a rasszizmus, diszkrimináció és antiszemitizmus ellenében. A UN Watch felhívta a hivatal legfontosabb pénzügyi támogatóit – köztük az USÁ-t, Németországot, az Egyesült Királyságot és az Európai Uniót – hogy számoltassák el a UNRWA-t, és hassanak oda, hogy az tartsa magát szabályaihoz és kötelezettségeihez.

A UNRWA egyes alkalmazottai Gázában, a Nyugati-parton (Júdea-Szamária), Libanonban, Szíriában és Jordániában nyilvánosan szítják az antiszemitizmust és bátorítják a terrorizmust. A pedagógusok között akadtak, akik saját közösségi média csatornáikat használták erre a célra. Nahed Sharawi gázai matematika tanár például Hitlerről osztott meg videót tanítványaival, hogy ’gazdagítsam gondolkodástokat, és felvilágosítsalak benneteket’. Husni Masri a Nyugati-partról összeesküvési elméleteket posztolt, miszerint a világot a zsidók irányítják, ők terjesztik a koronavírust, és az iszlám megsemmisítésére törekszenek. A jelentés listát tartalmaz a gyűlölet és erőszak legaktívabb szószólóiról.

UNRWA’s Anti-Semitic Teachers Exposed in 130-Page UN Watch Report

Read UN Watch’s new 130-page report: http://www.unwatch.org/wp-content/uploads/2009/12/Poisoning-Palestinian-Children-UNW-Report-on-UNRWA-Incitement-1.pdf

A UN Watch végül leszögezi, hogy korábbi kérések ellenére és a bizonyítékok részletes előterjesztése dacára a UNRWA nem bocsátotta el a rasszizmust és erőszakot hirdető a tanárokat, és semmilyen más hatékony intézkedést sem foganatosított. Ezért – írják – az ENSZ hatóság bűnrészesnek tekintendő munkatársainak kötelességszegésében.

Az UNRWA váratlan sebességgel bejelentette, hogy vizsgálatot indít tíz munkatársa ellen, akiket a UN Watch név szerint említ. Azt is bejelentette, hogy esetleg megbünteti további 40 munkatársát, akik bizonyíthatóan részt vettek az online uszításban.

Hillel Neuer, az Un Watch vezetője a választ teljesen elégtelennek nevezte. Rámutatott, hogy nem a facebook posztjaikért kell megbüntetni őket, hanem meg kell szüntetni azt az állapotot, amikor ilyen – köztük Hitlert méltató – posztok szerző az ENSZ által fenntartott iskolákban taníthatnak.

UN Watch  – Bassa László

Címkék:ENSZ, gyűlöletkeltés, UNRWA

[popup][/popup]