Izraeli vezérkari főnök: a háború a Hamász ellen még több hónapig eltart

Írta: Szombat - Rovat: Politika

“A háború még hosszú hónapokig fog tartani, és különböző módszereket fogunk alkalmazni, hogy az elért eredményeinket megőrizzük” – mondta Herzi Halevi, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vezérkari főnöke újságíróknak egy televíziós nyilatkozatában az izraeli-gázai határon.

Herzi Halevi vezérkari főnök egy helyi parancsnok tájékoztatását hallgatja (Forrás: IDF)

“Nincsenek varázslatok. Egy terrorszervezet felszámolásában nincsenek mindent megoldó lépések – csak határozott és kitartó harc” – mondta Halevi. “El fogjuk érni a Hamász vezetőt is, akár egy hétig, akár hónapokig tart”.

Izrael azt követően indította el a Hamász elleni légicsapásokból és szárazföldi hadműveletekből álló katonai kampányát a Gázai övezetben, hogy a palesztin terrorcsoport október 7-én lerohanta a zsidó államot és mészárlást rendezett civilek ellen a dél-izraeli településeken. Izraeli vezetők azt mondták, hogy a Hamász felszámolására törekszenek, hogy a terrorcsoportot mint fenyegetést megszüntessék.

A hadjárat sikerét kiemelve Halevi megjegyezte, hogy Izrael katonai céljainak nagy részét teljesítette a Gázai övezet északi részén.

“Az izraeli hadsereg közel áll a Hamász-zászlóaljak felszámolásának befejezéséhez a Gázai övezet északi részén” – mondta. “Sok terroristát és parancsnokot likvidáltunk, néhányan közülük megadták magukat erőinknek, és több száz foglyot ejtettünk. Nagy kiterjedésű földalatti infrastruktúrát és fegyverzetet semmisítettünk meg”.

Halevi azonban figyelmeztetett, hogy “ezen a sűrűn lakott városi területen, ahol a terroristák civileknek öltöznek, nem lehet azt mondani, hogy minddel végeztünk”.

Izrael most “a Gázai övezet déli részére, Khan Júniszra, a központi táborokra és azon túlra” összpontosítja erőfeszítéseit – folytatta a katonai vezető. “És folytatjuk a Gázai övezet északi részén elért eredmények megőrzését és elmélyítését egyaránt”.

Halevi szerint az IDF “nem fogja megengedni, hogy visszatérjünk az október 7. előtti biztonsági valósághoz, és nem fogjuk megengedni, hogy egy ilyen esemény, mint a Hamasz támadása, megismétlődjön”.

Algemeiner

[popup][/popup]