Izraeli választások: Lapidéknak még van némi esélyük

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A pillanatnyi részeredmények alapján Netanjahu tömbje 65 mandátumot szerzett, de ez változhat, ha a – jelenleg kiesésre álló – szélsőbaloldali Meretz és az arab radikális Balad párt megugorja a 3.25 százalékos küszöböt.

A szavazatok 85 százalékának összeszámlálása után – írja a Times of Israel – minden jel arra mutat, hogy Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető és jobboldali/szélsőjobboldali/vallási pártokból álló szövetsége elsöprő győzelmet arat, ez pedig véget vet annak a politikai válságnak, amelynek következtében kevesebb mint négy év alatt öt általános választást tartottak.

Ha ez a felállás marad, akkor Netanjahu tömörülése 65 helyet szerez a 120 fős Knesszetben, ami kényelmes többséget jelent.

A számok azonban még változhatnak, mivel a szavazatszámlálók még nem kezdték meg a biztonsági erők tagjai, a fogvatartottak, a fogyatékkal élők, a külföldön szolgáló diplomaták és mások által leadott úgynevezett dupla borítékos szavazatok összeszámlálását.

A kritikus tényező a baloldali Meretz párt és a keményvonalas arab Balad párt sorsa, amelyek pillanatnyilag a 3,25%-os választási küszöb alatt állnak. A Meretz 3,2 százalékon, a Baladnak 3,04 százalékon áll. Ha ez így marad, akkor egyik párt sem lesz ott a következő Knesszetben. Ha mégis elérik 3.25 százalékot, akkor minden borulhat, mert ez esetben a két párt 4-4 mandátumot szerez, ami Netanjahu pillanatnyi 65 mandátumos többségét felboríthatja.

Ha nem ez történik, akkor a következő izraeli koalíciót Netanjahu Likud pártja, a Sasz és az Egyesült Tóra Zsidóság, valamint a Becalel Szmotrics vezette szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus párt alkotja, amelynek része a szélsőséges Itamar Ben Gvir Otzma Jehudit (Zsidó Erő) frakciója is. Ben Gvirt tekintik a választás legnagyobb nyertesének, aki egy marginális pártból tíz százalékot szerzett erővé formálta a „Zsidó Erőt”.

A kritikusok azonban arra figyelmeztetnek, hogy eddig példátlan hatalom kerülhet olyan ultranacionalisták kezébe, mint Ben Gvir és Becalel Szmotrics, akik korlátozni próbálhatják az arab állampolgárok jogait, a Legfelsőbb Bíróságot a politika szolgálójává akarják tenni, és olyan törvényeket fogadhatnak el, amelyekkel megszüntetik a Netanjahu elleni bírósági eljárást. Mindezek pedig tovább fokozhatják a társadalmi megosztottságot.

[popup][/popup]