Izraeli popsztár dala kíséri az iráni tüntetéseket

Írta: Szombat - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek, Politika

Liraz Charhi izraeli előadóművész Isztambulban titokban vette föl új albumának anyagát iráni zenészekkel, akikkel azután együtt léptek föl egy krakkói fesztiválon.

Liraz Charhi (Forrás: Twitter)

Az izraeli 12-es tévécsatorna arról tudósított, hogy Charhi, aki Moszad ügynököt alakít a “Tehran” tévésorozatban, már korábban is rögzített zenét távolról irániak közreműködésével, “Roya” (perzsául fantázia) c. albumát pedig ugyancsak irániakkal vette föl Isztambulban.

Az 1979-es iszlám forradalom óta Irán ellenségként kezeli Izraelt, még a művészet terén folytatott együttműködés is büntetendő cselekménynek számít.

A hírcsatorna szerint az Iránban zajló nagygyűléseken fölvett videókat Charhi dala kíséri: „Meddig hallgatunk még leszegett fejjel?” A tüntetések az után robbantak ki, hogy nem megfelelő öltözéke miatt az őrizetben tartott 22 éves lány Mahsa Amini életét vesztette az erkölcsrendészeten.

Charhi at is elmondta, hogy az első, — ugyancsak iráni zenészekkel készült és 2018-ban megjelent — albuma, a “Naz” gyorsan népszerű lett Iránban. Videók terjedtek arról, hogy illegális összejöveteleken a nők ledobták magukról a csadort és táncoltak a számokra.

Liraz – Roya (Official video)

Taken from Roya (Out October 07 2022, Glitterbeat Records) Order / Stream: https://idol-io.link/Roya The award-winning Israeli-Persian singer returns with “Roya” (fantasy in Farsi) an exhilarating blend of tradi-modern rhythms and retro-Persian sonics. Recorded in secrecy in Istanbul with her band from Tel Aviv and risk-defying Iranian musicians from Tehran.

Charhi lelkes üzenetek és üdvözletek sokaságát kapja az Instagramon. „Köszönjük, hogy te vagy a mi hangunk, soha nem fogom elfelejteni” – írta egy rajongó.

A negyedik hete zajló utcai tiltakozások eddig legalább 92 áldozatot követeltek. A légkör egyre mérgesedik, különösen Irán és az USA között.

Charhi a második DVD-je (Zan) után februárra Isztambulba hívta iráni zenész barátait, mert Törökországba az irániak is vízum nélkül utazhatnak. A művészek azzal a föltétellel egyeztek bele, hogy képeken elhomályosítják az arcukat és nevük sehol sem szerepel.

A felvételeken ezért művészek arcát aranyszínű fátyol takarja. Egyikük azonban ragaszkodott hozzá, hogy a hajának egy része látható legyen. Ennek alapján azonban otthon felismerték és kipellengérezték, mert egy izraelivel lépett föl.

Times of Israel – Bassa László

 

 

Címkék:Irán, Liraz Charhi, Tüntetések

[popup][/popup]