Izraeli kiberfőnök: ez jól szervezett támadás volt a vízhálózat ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli számítógépes nemzetbiztonsági főszakértő, Yigal Unna nem nevezte meg Iránt, és nem kommentálta a két hétre rá bekövetkezett, egy iráni kikötő megbénításához vezető izraeli ellencsapást sem, de baljós figyelmeztetéséből világossá vált, hogy a fejlemények új fejezetet nyitnak a rejtett számítógépes hadviselésben.

Képünk illusztráció (Forrás: US Embassy Jerusalem)

Izrael nemzetbiztonsági kiberfőnöke csütörtöki nyilatkozatában hivatalosan is elismerte, hogy az ország vízellátási rendszerét súlyos hackertámadás érte a múlt hónapban. Az incidenst – amit széles körben Iránnak tulajdonítanak – „szinkronizált és szervezett támadásnak” nevezte, amely az egyik legfontosabb infrastrukturális létesítmény ellen irányult.

Yigal Unna beszédében elhangzott, hogy „beköszöntött a kibertél”.

„A kibertérben hihetetlenül gyors és kiszámíthatatlan változások vannak napirenden. Az elmúlt hónapra és 2020 májusára úgy fogunk emlékezni, mint a modern kiber-hadviselés fordulópontjára” – fogalmazott Umma egy videókonferencián elhangzott előadásában.

„Ha a támadók terve sikerrel járt volna, a polgári lakosságot a koronavírus kellős közepén – a vízhiányon túl is – súlyos károk érték volna” – tette hozzá.

Izrael és Irán esküdt ellenségek; kettejük hosszú évek óta tartó csatározása számítógépes rendszerek hackelésében és kibertámadásokban is megnyilvánult. Ismeretes, hogy amerikai és izraeli hírszerző szolgálatok évekkel ezelőtt rászabadították Iránra a Stuxnet vírust, ami komoly károkat okozott az iráni nukleáris programban.

Unna elmondta, hogy az Izrael vízrendszere ellen intézett kibertámadás az első olyan, ami „a való élet károsítására irányult, és nem információs rendszerek vagy adatok szolgáltak célpontként.”

Az ynetnews cikke nyomán Bassa László

Címkék:hackertámadás, Irán, Izrael, vízellátás

[popup][/popup]