Izraeli-kanadai üzletember 2 millió dollárért lobbizik a myanmari junta mellett

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A februári katonai puccs elleni tüntetések során mintegy kétezer embert vettek őrizetbe, a halálos áldozatok száma pedig több mint hatvan.

Ari Ben Menase (Forrás Youtube screenshot)

Az AFP hírügynökség azokból az USA Igazságügyi Minisztériumához március 4-én eljuttatott dokumentumokból idéz, amiből kiderül, hogy a junta szerződést kötött Ari Ben-Menashe üzletemberrel és annak Dickens and Madson nevű montreáli központú cégével. A cég a katonai kormányzat érdekeit védené olyan országok felé, mint az USA, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Izrael, Oroszország, továbbá nemzetközi szervezeteknél, mint az ENSZ.

A cég feladata lenne „segítséget nyújtani az országban uralkodó valódi helyzet megmagyarázásában” és lobbizni a Myanmar elleni szankciók megszüntetése érdekében.

A kétmillió dolláros tiszteletdíjat akkor fizetik ki, amikor arra az ellenőrző joghatóságok engedélyt adnak.

Ellenzéki tüntetők Ang Sang Suu Kyi ellenzéi vezető képével tüntetnek 2021 februárban

Ben-Menashe ellentmondásos személyiség: az 1980-as években letartóztatták, mert cége Iránnak szállított fegyvereket, de később fölmentették. A 2000-es évek elején egy árulással vádolt zimbabwei ellenzéki vezető mellett lobbizott, 2019-ben pedig egy tunéziai bebörtönzött politikus ügyében lépett föl 1 millió dollárért.

i24news – Bassa László

Címkék:Ari Ben Menase

[popup][/popup]