Izraeli hírszerzők pontosan és részletesen tájékoztatták feletteseiket a Hamasz-támadás előkészületeiről

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A kiszivárgott e-mailek szerint egy veterán hírszerző katonanő arra figyelmeztetett, hogy a terrorista csoportok nagyszabású támadásra készülnek, hogy “háborút indítsanak”, de felettesei “fantáziálásként” utasították el figyelmeztetéseit.

A Hamasz gyakorlatozását mutató videó egy filmkockája

Az elmúlt napokban több jelentésből is kiderült, hogy izraeli hírszerzők jelentették: a Hamász izraeli falvak/kibucok makettjét építette föl, hogy egy nagyobb támadásra gyakoroljon, sőt az egyik nagyszabású gyakorlatot azzal fejezték be, hogy “mindenkit megöltünk a kibucban”. A felettesek azonban ezeket a figyelmeztetéseit nagyrészt “fantáziálásként” utasították el.

A BBC kedden közzétett nyomozása megállapította, hogy a Hamász közel három éven át gyakorolta ezt a támadást, és egyértelmű képeket és videókat is közzétett ezekről a közösségi médiában.

A videókon az látható, ahogy a Hamász izraeli települések életnagyságú makettjein gyakorlatozik, szobáról szobára járva embereket gyilkol, átrobbantja magát a határ menti kibucok sárgára festett kapuin, és túszul ejti a civileket és a katonákat. Az egyik ilyen gyakorlóhely alig egy mérföldre volt az izraeli határtól.

A vizsgálat tíz különböző palesztin terrorista csoportot is azonosított, amelyek részt vettek a közös gyakorlatokon, és megjegyezte, hogy a csoportok közül hat a közösségi médiában tett közzé felvételeket.

A héber médiának kiszivárogtatott e-mailek sora arra utal, hogy a hírszerzés katonái a helyszínen nagyon is tisztában voltak a fenyegetésekkel, de figyelmeztetéseikre feletteseik végül nem reagáltak.

Hamas training for raid on Israel revealed | BBC News

Analysis by the BBC has revealed that Hamas held multiple training exercises in Gaza, ahead of their deadly attack on Israel on 7th October which claimed 1,200 lives. BBC Verify and BBC Arabic have established that Hamas held military exercises over three years and posted the evidence on social media.

Az Izraeli Hadsereg (IDF) tekintélyes 8200-as hírszerző egységének egyik veterán katonája az október 7-i atrocitások előtt kifejezett figyelmeztetéseket küldött a magas rangú tiszteknek, hogy a Hamász egy rendkívül jól szervezett és aprólékosan megtervezett tömeges invázióra készül Izrael ellen.

A 12-es csatorna “Uvda” című, hétfőn sugárzott oknyomozó hírműsora szerint egy rangidős és tapasztalt altiszt, akit csak a “Vav” kezdőbetűvel azonosítottak, július 6-án e-mailt küldött feletteseinek, amelynek tárgy rovatába ezt írta: “Halál a kibucban bármi áron”.

A figyelmeztetés pontosan megjósolta az október 7-i eseményeket, amikor mintegy 3000 Hamász-harcos több helyen áttörte a gázai határt, és lerohanta a környező katonai bázisokat, dél-izraeli közösségeket és egy zenei fesztivált, brutálisan megölve mintegy 1200 embert, többségükben civileket, és 240 túszt ejtve.

A figyelmeztetésekkel nagyrészt nem törődtek, és nem jutottak el a katonai hírszerzés vezetőihez. Ez a leleplezés ismét megerősíti: az elmúlt hónapban több, a Hamász lehetséges inváziójáról szóló információ is eljutott a hadsereghez, de az nem cselekedett.

Az e-mailben „Vav” azt írta, hogy “május végén lezajlott egy egészen vad hadgyakorlat két Nukhba századdal, amelyen egy sor magas rangú Hamász-vezető vett részt” – világosan utalva a terrorcsoport elit kommandós egységére, amely a támadás élére állt.

Elmondása szerint az egész napos gyakorlaton dzsipeken és motorkerékpárokon ülő harcosok vettek részt, akik azt gyakorolták, hogy megpróbálják lelőni az izraeli repülőgépeket és helikoptereket.

Vav azt is leírta, hogy felépítették egy kibuc makettjét, még nevet is adtak neki, és gyakorolták a zászlófelvonást a közösségi zsinagóga és a titkárság fölé.

Ezenkívül más erők gyakorolták egy IDF kiképzőbázis megtámadását és elfoglalását. “Azt az utasítást kapták, hogy öljék meg az egész csapatot” – írta.

A Haarec napilap beszámolt ugyanerről a gyakorlatról és az e-mail figyelmeztetésekről, és megjegyezte, hogy a lehallgatások szerint a terrorcsoport ezekkel a szavakkal zárta a gyakorlatot: “a kibucban mindenkit megöltünk”.

Hamaszosok a partraszállást gyakorolják

Ahogy az e-mail felfelé haladt a parancsnoki láncban, több felettese és kollégája is dicsérte az összegyűjtött információkat, sőt egyesek “aranyat érőnek” nevezték.

Július 12-én egy meg nem nevezett magas rangú hírszerző tiszt válaszolt. Bár ő is dicsérte a nő munkáját, egyetértett azzal, hogy a gyakorlat “őrültségnek tűnt”, végül nem vette figyelembe a tájékoztatást.

“Az altiszt által leírt gyakorlat forgatókönyve teljes mértékben fantázia. Különbséget kell tennünk aközött, amit [a Hamász] a bravúr és a show kedvéért csinál, és aközött, ami valós” – írta.

Vav válaszolt az e-mailre, mondván, hogy “kategorikusan elutasítja annak lehetőségét, hogy ez a fantázia-forgatókönyv lenne. Nem tudom elképzelni, hogy ez csak egy elképzelt helyzet gyakorlása és a morál emelése. Úgy vélem, hogy ez a forgatókönyv nagyon is valós, különösen azért, mert a Hamász rendelkezik a megfelelő katonai képességekkel”.

Hozzátette, hogy ez “egy konkrét időpont nélküli hadműveleti terv; más szóval – így tehát nem fogunk tudni időben figyelmeztetést adni”, és rámutatott, hogy ez egy stratégiai esemény, amelyet “háború kirobbantására terveztek”.

Még azt is leírta, hogy a Hamász vezetői parancsot adtak, hogy “készüljenek fel a zsidó disznók megölésére” és “készüljenek fel arra, hogy bemennek és levágják a fejüket”.

“Nagy erőkkel készülnek egy nagy akcióra. Ez nem csak a képességek demonstrációja, ez a felkészülés a valódi cselekvésre” – zárta figyelmeztetését hírszerző nő.

Gázából átjutott palesztin civilek behatolnak Kfar Aza kibucba

A 12-es csatorna szerint a vészjósló figyelmeztetések ellenére az e-mailek soha nem jutottak el a katonai hírszerzés vezetőjéhez, Aharon Haliva vezérőrnagyhoz, aki kollégáinak azt mondta, hogy fogalma sem volt az e-mailek létezéséről.

Az e-mail kiszivárgása a hírszerzési kudarcok sorozatát gyarapítja.

A harci hírszerző alakulat felderítő katonái, akik túlélték a Hamász támadását a Nahal Oz-i bázisuk ellen októberben, a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak elmondták, hogy a hírszerzés tisztviselői rutinszerűnek és jelentéktelennek minősítették a gázai határon zajló szokatlan tevékenységről szóló jelentéseiket.

A katonák felidézték, hogy október 7. előtt legalább három hónappal a Hamász-fegyveresekről továbbítottak információkat, akik naponta többször is edzéseket tartottak, gödröket ástak és robbanóanyagokat helyeztek el a határ mentén.

Amikor azonban a bizonyítékokat bemutatták a felettes tisztjeiknek, figyelmen kívül hagyták őket, és az információt nem adták tovább a parancsnoki láncban.

Múlt héten a Kan arról számolt be, hogy október 7-e előtt az IDF birtokába került egy Hamász-terror-kézikönyv, amely leírja, hogyan kell elfoglalni a Gázai övezet határvidékét Izrael déli részén.

A jelentés szerint a kézikönyvben részletezett terveket továbbították az IDF magas rangú vezetőihez, akik nem foglalkoztak velük, azzal az indokkal, hogy a Hamász nem rendelkezik a műveleti képességekkel egy ilyen támadás végrehajtásához.

A jelentésekre reagálva az IDF közölte, hogy “ezekben a napokban a Hamász gyilkos terrorszervezet ellen tevékenykedik és harcol a Gázai övezetben. Az [IDF] összes parancsnoka és katonája kizárólag erre a küldetésre összpontosít, hogy a háború céljait teljesítse. Amikor a háború befejeződik, részletes és alapos vizsgálatot fognak lefolytatni, amely minden egyes részletet tisztázni fog”.

ToI – jég

[popup][/popup]