Izraeli hírszerzés három héttel október 7. előtt: ,,A Hamász 250 túszra készül”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Gázai Hadosztályban összeállított dokumentum szerint, melyet kevesebb mint három héttel az október 7-i mészárlás előtt járt körbe, az Izraeli Védelmi Erők és a hírszerző szervek tudtak a Hamász terrorszervezet Izrael elleni támadási tervéről, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este.

Hamasz brigádok útban Izrael felé 2023 október 7-én

Biztonsági tisztviselők azt nyilatkozták a KAN-nak, hogy a dokumentumról a hírszerzés felső vezetése, legalábbis a Gázai Hadosztályban tudott. Hasonló riportok már korábban megjelentek a médiában – szemlézte a hírt az ujkelet.live.

A dokumentumot a Katonai Hírszerzés 8200-as egysége 2023. szeptember 19-én terjesztette, és a készítője részletesen leírja a Hamász elit egységei által végrehajtott kiképzéssorozatot, amelyeken gyakorolták a katonai előőrsök és kibucok megrohamozását, katonák és civilek elrablását, sőt az utasításokat, amiket az elrabolt személyek fogva tartására és őrzésére adtak, amikor már a Gázai övezetben vannak.

A dokumentum eleje a katonai szárny századainak gyakorlatsorozatával foglalkozik. „Délelőtt 11 órakor megfigyelték, hogy több század gyülekezett a gyakorlat megkezdésére, nem ima és ebéd előtt” – áll a dokumentumban. ,,12:00-kor felszerelést és fegyvereket osztanak ki a harcosoknak, ezt követően kerül sor a gyakorlatra. 14:00-kor kezdődik a megrohamozás gyakorlata.”

A dokumentum szerint a gyakorlat első lépéseként a Gázai övezetben épített izraeli katonai előőrs utánzatba kellett kell betörni. A gyakorlatot négy század végezte, és mindegyik századhoz más-más előörsöt jelöltek ki.

A gyakorlatot követő izraeli hírszerzési tisztek dokumentumban fogalmazták meg az izraeli területre való betörés és az előőrsök átvétele utáni következő lépéseket: az elfogott katonákat a századparancsnokoknak kell átadni. A túszok várható száma – írták – 200 és 250 fő között mozog.

A dokumentumban ismertetésre kerültek a szintén begyakorolt katonai rajtaütési célpontok: a bázis parancsnokságok, irányító és kezelő parancsnokságok, a bázisokon található zsinagógák, a repülőszázad parancsnokság, kommunikációs parancsnokság és a lakó körletek. A dokumentum szerint a Nukba kommandós századai markáns utasítást kaptak: nem hagyjanak hátra dokumentumokat.

A Déli Parancsnokság és a Gázai Hadosztály hírszerzése nemcsak a Hamász túszejtési tervével volt tisztában, hanem részletesen ismertette a túszok fogva tartásának körülményeit is, beleértve a terroristáknak adott utasításokat a szélsőséges esetekben való magatartásra, a túszok fogva tartására és a megölésükre vonatkozó utasításokra.

A terroristáknak gondoskodniuk kellett arról, hogy a túszoknál ne legyen telefon, megtiltották nekik, hogy tájékoztassák a túszok családját azok állapotáról, és intézniük kellett az átköltöztetésüket, ha nyilvánvalóvá válik, hogy Izrael ismeri a tartózkodási helyüket. A terroristáknak a túszok megölésével kellett fenyegetőzniük, hogy elrettentsenek másokat a szökéstől.

A jelentés készítésében részt vevő egyik katona október 7-e után a következőt írta: „Sírni, kiabálni és káromkodni lenne kedvem”.

Teljes cikk

[popup][/popup]