A Maccabi Haifa Berlinben – szívélyes fogadtatás, antiszemita inzultusokkal tarkítva

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

A Maccabi Haifa szurkolóit sörösdobozokkal hajigálták, „szaros zsidóknak” nevezték. Egy német szurkoló izraeli zászlót zsákmányolt, és megpróbálta felgyújtani. Az incidensnek a civil rendfenntartók fellépése vetett véget.

A Maccabi Haifa szurkolói a berlini stadionban

A Union Berlin labdarúgócsapata az Európai Konferencia Liga keretében a Maccabi Haifát fogadta csütörtökön a berlini Olimpiai Stadionban, amely az 1936. évi olimpia alkalmából épült. Ez volt az első alkalom, hogy izraeli csapat játszott a létesítményben. A mérkőzés a hazaiak 3-0-ás győzelmével zárult. A 23.324 néző között mintegy ezer Maccabi szurkoló is helyet foglalt. A Német-Izraeli Baráti Társaság ifjúsági tagozatának (Junges Forum Deutsch-Israelische Gesellschaft) Twitter közleménye szerint a vegyes szurkolói szektorban a vendégeket inzultus érte a hazaiak részéről. “Akadtak olyan Union szurkolók, akik igyekeztek megakadályozni a rendbontást. A Maccabi híveit biztonságos szektorba irányítottuk” – olvasható a közleményben.

Az Union Berlin klub a meccs előtt vendégül látta az izraeli nagykövetség dolgozóit, a House of One elnevezésű zsidó-keresztény-moszlim párbeszéd projekt részvevőit, a helyi Makkabi Berlin sportolóit és másokat. Dirk Zingler, az Union elnöke nyilatkozta: „Tisztában vagyunk azzal, hogy a sportesemény mennyire fontos Haifából érkezett vendégeink és a berlini zsidó közösség számára.”

A Maccabi Haifa részéről az incidensről nem esett említés. „Köszönetünket fejezzük ki a szívélyes fogadtatásért. Izgalmas esemény volt ez szurkolóink számára az elhíresült stadionban. Köszönet, és viszontlátásra Izraelben” – szól az izraeli klub Twitter bejegyzése.

Az Union Berlin „Textilvergehen” szurkolói blogja szerint a „visszataszító” és „szégyenletes” kifejezések is kevésnek bizonyulnak a renitens szurkolók viselkedésének jellemzésére. A Német-Izraeli Társaság pénteki közleményében köszönetet mondott a többség korrekt viselkedéséért, valamint az online szolidaritási megnyilvánulásokért.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Berlin, futball, huligánok, Maccabi Haifa, Stadion

[popup][/popup]