Izraeli ejtőernyősök Lengyelországban

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

A magyar sajtóban elsikkadt egy sokak számára meghökkentő hír: először léptek Lengyelország földjére izraeli katonák.

Mintegy 40 izraeli ejtőernyősnek az észak-lengyelországi Miroslawiec légitámaszpont ad otthont átmenetileg, ahol amerikai parancsnokság alatt a 173. légideszant dandárral gyakorlatoznak. Szinte bizonyos, hogy a jövőben más európai országokban is találkozunk majd gyakorlatozó, vagy akár szolgálatot teljesítő izraeli katonákkal.

A múltban az Egyesült Államoknak nem voltak katonai bázisai Izraelben, de tavaly szeptemberben ez is megváltozott. Az amerikai hadsereg felavatta az első állandó bázisát a zsidó államban.

2014-ben Obama elnöksége alatt indult el az a folyamat, amely szerint az Egyesült Államok csökkenteni kivánja katonai jelenlétét és anyagi hozzájárulásait a világ veszélyes válságövezeteiben. Obama ösztökélésére a NATO tagországai megígérték, hogy növelik hadikiadásaikat, és GDP-jük 2 százalékát költik majd védelemre. Az Egyesült Államok 3,57%-ot költ, Görögország (2,36%), Észtország (2,08%), Lengyelország (1,99%), de a többiek “lemaradtak”. Magyarország 1,06%-kal a sereghajtók között van. Ráadásul Trump nemrég 4%-os hozzájárulást kezdett emlegetni.

Trump szerint a NATO országok (és számos nem NATO tag szövetséges is) becsapják Amerikát. Nem hajlandóak fizetni a katonai védelemért, és nem járulnak hozzá csapatokkal a különféle akciókhoz. Izrael esetében ilyen probléma nem merül fel mivel a zsidó állam ugyan nem NATO tagállam, de szorosan együttmüködk a NATO-val és az USA-val, és GDP-je kb. 6%-át költi védelmi kiadásokra. Az amerikaiak támogatják azt a törekvést is hogy a jövőben minél több izraeli katona vegyen részt európai akciókban, hadgyakorlatokon, vagy esetleg állandó missziókban is.

IDF Paratroopers in Poland

Uploaded by Israel Defense Forces on 2018-06-13.

Trump nemcsak kevesebb amerikai katonát fog küldeni a válságövezetekbe, de a Szíriában harcoló kétezer amerikait is mielőbb vissza akarja vonni. Sokan úgy vélik, hogy ezzel Szíria gyakorlatilag Putyin „fennhatósága” alá kerül.

Ugyancsak csökkenni fog a Németországban állomásozó 35 ezres amerikai kontingens is, onnan akár 20 ezer amerikai katona is távozhat. Trump észak-koreai tárgyalásainak egyik fő célja éppen a Dél-Koreában állomásozó mintegy 30 ezer amerikai katona mielőbbi visszavonása. Összesen mintegy 170 ezer amerikai katona állomásozik a világ különböző országaiban, többek között Magyarországon is, és Trump szándéka hogy számuk jelentősen, akár felére is csökkenjen a közeljövőben.

Az elsődleges ok az, hogy az amerikai közvélemény a mai napig nem emésztette meg, hogy 2001 és 2011 között mintegy 7 ezer amerikai katona vesztette életét az iraki és afganisztáni konfliktusokban. Például Afganisztánban, az ottani koalíciós hadsereg akciói során 2300 amerikai halt meg, de mindössze 57 német. (Afganisztánban egyébként hét magyar katona halt meg 14 sebesült mellett.)

Fotó: IDF.il

A jövőben Trump több katonát vár el a szövetségesektől, nagyobb létszámú katonai kontingensekkel kell támogatniuk az amerikai erőfeszítéseket. Az USA inkább a fegyvereladásokra kiván koncentrálni, és mindent megtesz a tömegpusztitó fegyverek terjedésének megállítására és ezért is támogatja az Irán elleni szankciókat. Egy iráni atombomba az egész világ számára veszélyt jelentene.

A Trump doktrina jelentős katonai átrendeződést eredményezhet, és több amerikai tábornok ellenzi azt. Szerintük a kivonások után vákum keletkezik, amelyikbe Oroszország, sőt, akár Kína is beléphet. Putyin expanziós politikát folytat a Közel-Keleten, Szíriában már állandó bázisokat hozott létre. Míg az amerikaiak a szíriai kivonulást fontolgatják, az oroszok maradnak. Nemrég Putyin törvényt terjesztett be a szíria Tartus haditengerészeti támaszpont kibővítéséről és a tervezet már azzal számol hogy az oroszok „ideiglenesen” legalább 2092-ig maradnak ott. (Nem tévedés, 75 évről van szó)

Az orosz befolyás Iránban, Szíriában és Törökországban megkerülhetetlen. Netanjahu az utóbbi két és fél évben kilencszer(!) találkozott Putyinnal és folytatott hosszas megbeszéléseket.

Trump, Netanjahu valamint Putyin kapcsolatai egyre bennsőségesebbek, sőt barátiak, Putyin a napokban még azt is kijelentette, hogy csodálója „Bibinek”, addig az izraeli ejtőernyősök Lengyelországban éppen azokkal az amerikai egységekkel gyakorlatoznak, amelyeket az erősödő orosz katonai fenyegetés esetleges visszaverése vezényeltek oda.

Lehetséges lenne, hogy a NATO keretében akár német Bundeswehr parancsnokság alatt gyakorlatozó izraeli katonákat is látunk majd? A dolgok mai állását tekintve az sem elképzelhetetlen.

A mellékelt videó az izraeliek lengyelországi hadgyakorlatáról készült.

 

 

 

Címkék:Izrael, NATO, Putyin, Szíria, Trump

[popup][/popup]