Izrael washingtoni nagykövete: „Kiábrándító” a demokrata kongresszusi képviselők levele

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Michael Herzog, Izrael washingtoni nagykövete határozottan bírálta és „kiábrándítónak” nevezte az amerikai kongresszus 57 demokrata képviselőjének Antony Blinken külügyminiszterhez és Christopher Wray FBI igazgatóhoz intézett levelét.

Shireen Abu Akleh búcsúztatása Ramallahban

A levélben a képviselők vizsgálatot követelnek Shireen Abu Akleh amerikai állampolgár és az Al-Dzsazíra tudósítójának halálával kapcsolatban, aki a hónap elején a nyugati-parti Dzseninben vesztette életét.

Az izraeli hadsereg nyilatkozata szerint az újságírónő a Cahal egységei és a palesztin fegyveresek közötti tűzharc során halt meg. A Palesztin Hatóság (PH) viszont elzárkózott attól, hogy az ügyet közösen vizsgálják ki és egyértelműen Izraelre hárította a felelősséget.

Kedden nyilvánosságra hozott levelükben a képviselők „mélységes aggodalmuknak” adtak hangot, és kérték, hogy a külügyminisztérium és az FBI indítson közös vizsgálatot az ügyben, a bűnösség megállapítására”. Utaltak egy az esetnél jelen volt és megsebesült palesztin újságíró beszámolójára. aki szerint palesztin fegyveresek nem voltak Dzseninben. A levél az emberi jogokra, az egyenlőségre és a szólásszabadságra hivatkozik, valamint arra, hogy „kötelességünk az külföldről tudósító amerikaiak védelme.”

Herzog pénteki válaszüzenetében azt írta, hogy „a levél nem mutatja be Shireen Abu Akleh halálának ügyét méltányosan, figyelmen kívül hagy fontos összefüggéseket, és helytelen következtetésekre jut. Így például arra, hogy a Cahal halálos terrorcselekmények sorát derítette föl, amelyek részben éppen Dzsenin környékén történtek, ahol „a PH képtelen volt a hatékony biztonsági ellenőrzés fönntartására”.

„2022. május 11-én, az izraeli biztonsági erők egy újabb fenyegető terrorcselekmény megelőzésére érkeztek Dzseninbe, ahol palesztin fegyveresekkel, köztük az Iszlám Dzsihád harcosokkal találták szemben magukat. Tűzpárbaj alakult ki és Shireen Abu Akleh ennek során veszítette életét.”

„A képviselők figyelmen kívül hagyják, hogy Izrael pártatlan izraeli-palesztin nyomozást ajánlott, amiben az USA a megfigyelő szerepét játszotta volna… „Javaslatunkat a PH határozottan elutasította, és az ügyet Izrael-ellenes propaganda kampányához használja föl”.

Herzog levelében rámutat, hogy a PH elzárkózik attól, hogy az izraeli hatóságok – ballisztikus vizsgálat céljából – hozzáférjenek a gyilkos lövedékhez. Csak így lehetne bizonyítani, hogy a golyót az izraeli hadsereg által használt fegyverből lőtték ki. Az az állítás pedig, hogy a területen nem volt összecsapás, vagy lövöldözés, ellentmond a palesztin Iszlám Dzsihád nyilatkozatainak és a videó-felvételeknek.

„Álláspontunk az, hogy tudósítók nem halhatnak meg kötelességük teljesítése során. Izrael föltétlen híve a sajtószabadságnak; az újságírók védelme demokráciánk alapvető része. Az izraeli hadsereg soha nem támadná a sajtó munkatársait.”

Az izraeli nagykövet üzenete: „Ahelyett, hogy értelmetlen javaslatokat fogalmaznak meg, a kongresszusi képviselők jobban szolgálnák az igazság ügyét, ha a közös izraeli-palesztin vizsgálatra hívnák föl a Palesztin Hatóságot – amerikai felügyelet alatt.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:nyomozás, Palesztin Hatóság, Shireen Abu Akleh

[popup][/popup]