Izrael válaszolni kíván az iráni csapásra, de még nem tudni, mikor és hol

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Több mint háromórás tanácskozás után vasárnap délután az izraeli ötfős háborús kabinet nem jutott döntésre arról, hogy az ország hogyan válaszoljon Irán szombat esti masszív rakéta- és dróntűzére.

Háborús kabinetülés (Fotó: Amos Ben Gershom/Izraeli kormány sajtóirodája)

Tekintettel arra, hogy több jelentés szerint az Egyesült Államok óvatosságra int, és hogy maga Joe Biden amerikai elnök is arra biztatta Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy “gondolkodjon óvatosan és stratégiailag”, a háborús kabinet felfüggesztette a tanácskozást, de várhatóan rövid időn belül újra összeül – jelentette a 12-es csatorna híradója.

Az Izrael Hayom napilap ugyanakkor egy izraeli tisztségviselőt idézve kijelentette, hogy “lesz válaszlépés”, az NBC csatorna pedig a miniszterelnöki hivatal egyik hivatalos forrását idézte, aki szerint bár döntés még nem született, “az IDF-nek be kell mutatnia a lehetőségeket”, és “világos, hogy Izrael válaszolni fog” – írja a Times If Israel.

A Reuters által idézett izraeli tisztségviselők szerint a háborús kabinet az Irán elleni megtorlást támogatja, de megosztott az esetleges válaszlépés időzítését és mértékét illetően.

A háborús kabinet megbeszélései kevesebb mint 24 órával azután következtek be, hogy Irán példátlan támadást indított Izrael ellen, amelyben szombat este mintegy 350 ballisztikus rakétát, cirkálórakétát és drónt lőtt ki Izraelre, amelyek 99%-át sikeresen elfogták, közölte az IDF.

Több izraeli médiabeszámoló szerint ennek a masszív eredménynek a fényében a háborús kabinet minisztere, Benny Gantz és Nemzeti Egység párti kollégája, Gadi Eisenkot, a háborús kabinet megfigyelője egyaránt azt javasolta, hogy csapjanak vissza Iránra, amíg az iráni támadás még folyamatban volt.

Ezt a javaslatot határozottan ellenezte Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Yoav Gallant védelmi miniszter, Herzi Halevi, az IDF főnöke és mások – jelentette a 12-es csatorna híradója -, részben az egyidejű akció vállalásának feszültsége miatt, amikor az izraeli légierő az Iránból érkező rakéták és drónok elfogására összpontosít.

A Miniszterelnöki Hivatal cáfolta a jelentést, mondván, hogy “az ellenkezője igaz”, bár a Channel 12 azt mondta, hogy kitart a történet mellett, mondván, hogy azt négy forrás is megerősítette.

Később, amikor kiderült az izraeli légvédelmi rendszerek sikere, és egyértelművé vált, hogy az iráni támadás kevés kárt okozott, és miután Biden beszélt Netanjahuval, az azonnali izraeli válaszlépés gondolatát félretették – jelentette a 12. és a 13. csatorna is.

Egy külön, forrás nélküli jelentésben a 12-es csatorna azt állította, hogy az USA nem próbált megvétózni semmilyen izraeli választ, de azt mondta Izraelnek, hogy előre tudnia kell és egyeztetnie kell bármilyen ilyen reakcióról. Az USA nyilvánosan világossá tette, hogy nem vesz részt semmilyen izraeli válaszlépésben.

A 12-es csatorna azt állította továbbá, hogy Izrael megpróbálja kideríteni, hogy a visszafogottságért cserébe nem tud-e valamiféle “stratégiai paktumot” kötni az USA-val Iránnal szemben, anélkül, hogy kötelezettségeket kellene vállalnia például a palesztin kérdésben.

Vasárnap korábban Israel Katz külügyminiszter beszélt David Cameron brit külügyminiszterrel és Stéphane Séjourné francia külügyminiszterrel, és megköszönte nekik a támogatásukat és segítségüket az Izrael elleni tegnap esti iráni támadás meghiúsításában.

“Mindazonáltal hangsúlyoztam: Izrael, mint minden más ország, elkötelezett polgárai védelmében” – írta Katz az X-en közzétett bejegyzésében.

“Azt mondtam nekik – itt az ideje, hogy meggyengítsék az iráni rezsimet, betiltják az Iráni Forradalmi Gárdát mint terrorszervezetet, és bénító szankciókat szabjanak ki az iráni rakétaprojektre. Iránnak meg kell fizetnie az árát” – tette hozzá.

A külügyminisztérium pedig a nap folyamán korábban hivatalos közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez Irán masszív légitámadása után, és azt mondta, hogy “Iránnak meg kell fizetnie az agressziójának az árát”.

Jeruzsálem szerint az “első ár” az Iszlám Forradalmi Gárda – az Irán legfőbb vezetőjének, Ali Khamenei ajatollahnak alárendelt hatalmas félkatonai erő, amely a szombat esti támadást is végrehajtotta – terrorszervezetként való azonnali megbélyegzése, valamint az Irán elleni új szankciók, különösen a Teherán ballisztikus rakétaprogramját célzó szankciók.

“Tegnap este nagyszabású és példátlan támadást – amely drónok, cirkálórakéták és ballisztikus rakéták százaiból állt – indított Irán Izrael állam ellen” – áll a minisztérium sajtóhoz eljuttatott közleményében.

“Ez a támadás ismét bizonyítja, amit Izrael évek óta hangoztat: Irán áll a térségben elkövetett terrortámadások mögött, és egyben a legnagyobb fenyegetést jelenti a regionális stabilitásra és a világrendre nézve”.

A külügyminisztérium megjegyezte, hogy az Irán által támogatott iraki milíciák, a jemeni hutik és a libanoni Hezbollah mind “kiegészítették” az iráni támadást saját, Izrael elleni légitámadásaikkal.

“Mint minden más országnak, Izraelnek is joga van megvédeni magát Irán masszív támadásával szemben. Izrael sikeresen megvédte magát Irán agressziójával szemben, és ezt fogja tenni a jövőben is” – közölte a külügyminisztérium (Times Of Israel)

[popup][/popup]