Izrael „rasszista, cionista projekt” – a Ra’am párt alapító okirata szerint

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Mansour Abbas vezette iszlámista Ra’am párt, amely a választásokon négy mandátumot szerzett, és amelyet most körüludvarolnak mind Netanjahu, mint Jair Lapid megbízottai, alapító okiratában támogatja a „palesztin visszatérési jogot”, és rasszistának nevezi a cionizmust.

Mansour Abbas és pártja alapokmánya

A „Déli Iszlám Mozgalom”, amely a pánarab „Iszlám testvériségből” nőtt ki, Mansour pártjának a bázisa. Alapszabályában olyan pontok vannak, amit egy zsidó izraeli soha nem fogadna el.

A Ra’am pártot irányító charta a palesztin menekültek visszatérési jogát sürgeti, kijelenti, hogy „nem létezik hűség” Izrael iránt, és a cionizmust „rasszista megszálló projektnek” tartja. Így a dokumentum aktuális változata, amelyet Ra’am egyik vezető tisztviselője adott át a The Times of Israel-nek.

Az alapító okiratot 2018-ban frissítette és 2019-ben újra felülvizsgálta a párt konferenciája, melyen állítólag maga Mansour elnökölt.

„Izrael Állam a rasszista, megszálló cionista projektből született – így az alapokmány – továbbá a gonosz nyugati és brit imperializmus, valamint az arab és az iszlám [nemzetek] lealacsonyítása és erőtlensége kedvezett létrejöttének. Nem mentjük fel magunkat és a palesztin népet a felelősség alól, hogy szembeszálljunk ezzel a projekttel.”

A Charta az 1948-ban elmenekült vagy kitoloncolt palesztin menekültek úgynevezett „visszatérési jogát” is szorgalmazza, amelyet a legtöbb cionista izraeli vörös vonalnak tekint, mivel a palesztinok millióinak Izraelbe áramlása az ország demográfiai felszámolását jelentené.

A 80 oldalas alapító okirat, amely a mozgalom minden aspektusát lefedi, a jótékonyságtól a világnézetig, a kétállami megoldást javasolja, mint lehetséges keretet, kijelentve, hogy palesztin államot kell létrehozni „Izrael mellett”. Ciszjordániában, Gázában és Jeruzsálemben. De hozzáteszi, hogy a palesztinok visszatérési joga része kell, hogy legyen az egyezménynek.

Alternatív megoldásként elfogadhatónak tartja a Jordán folyó és a Földközi-tenger közötti kétnemzetiségű államot is.

„Hagyjátok, hogy a palesztin nép Izrael mellett létrehozhassa saját szabad és független államát, és hogy az elüldözöttek visszatérhessenek hazájukba, házaikba és földjükre. Vagy fogadjatok el egy államot a folyótól a tengerig, amelyben a két nép élhet szabadságban és egyenlőségben, valamint biztonságban és békében ” – írja a charta.

A Ra’am párt tisztviselői az elmúlt hónapokban kerülték a nagypolitikai kérdések megvitatását, azt, hogy mozgalmuk miképpen látja az Izraellel történő megállapodás dolgait. Abbas ehelyett Izrael arab közösségének igényeire összpontosított, és a múlt héten egy beszédében az arab-zsidó együttműködésre hívott fel. Az iszlám mozgalom parlamenti képviselői a március 23-i választások előtt az arab izraeliek életminőségének javítása érdekében kampányoltak.

Times of Israel

Címkék:iszlámista párt, Mansour Abbas, Ra'am párt

[popup][/popup]