Izrael-párti hirdetést tettek közzé, majd megijedtek és bocsánatot kértek

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Izrael bojkottját követelő BDS mozgalomról szóló egyetemi referendum előtt a Columbia Egyetem diáklapja bocsánatot kért az Izraelt támogató „mélységesen helytelen” hirdetés közzétételéért.

Fotó: Students Supporting Israel at Columbia University

A New York-i elit egyetem diáklapja, a Columbia Daily Spectator szerkesztői vasárnap tették közzé nyilatkozatukat.

A szóban forgó hirdetés, amelyet a Students Supporting Israel (SSI) Columbia egyetemi szervezete jelentetett meg, arra szólította föl a diákokat, hogy a BDS támogatásáról szóló referendumon „szavazzanak nemmel”.

A Spectator olvasóihoz szóló üzenetben az újság szerkesztői és kiadója arról írnak, hogy a hirdetés nem tesz eleget a közzététel követelményeinek. Megígéreik, hogy belső vizsgálatot fognak tartani, és a jövőben odafigyelnek, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő. Az üzenetben az áll, hogy sem a szerkesztők, sem pedig a kiadó nem támogatja a Students Supporting Israel tevékenységét.

A BDS referendum arról szól, hogy „az egyetem ne vásároljon árukat, ne fogadjon el pénzügyi támogatást és adományt olyan cégektől, amelyeknek hasznuk származik Izrael Állam palesztinokkal szembeni cselekményeiből”.

A kezdeményezés már a negyedik alkalom, hogy a Columbia Egyetem Izrael-ellenes diákjai intézményes bojkottot igyekszenek hirdetni a zsidó állam ellen. Az eddigiek nem jártak sikerrel. A legutolsó szavazást követően jött létre a Columbia University Apartheid Divest (CUAD) mozgalom.

Tiltakozásul tette közzé az SSI a hirdetést, amely leszögezi: „A CUAD által meghirdetett BDS szavazás a zsidógyűlölet megnyilvánulása.”

A Spectator bocsánatkérésére válaszolva Ofir Dayan, az SSI helyi szervezetének elnöke bírálta a lapot, amely hallgatólagosan politikai üzenetet küld azzal, hogy „megtagadja a hirdetés tartalmát és tudomást sem vesz szervezetünkről”. Dayan közleményében tudatja, hogy előzetesen konzultáltak a Spectator szerkesztőségével, akik a hirdetést a közzététel szabványainak megfelelőnek találták.

A referendum kedd reggel kezdődött és péntek estig tart – éppen a zsidó ünnepek ideje alatt zajlik tehát. Az eredményt a jövő héten hirdetik ki.

Algemeiner – Bassa László

 

Címkék:BDS mozgalom, Columbia Egyetem, Izrael

[popup][/popup]