Izrael nem fontos – mondja az amerikai zsidók negyede, a francia zsidók harmada

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Vasárnap tette közzé első felmérésének eredményét az American Jewish Committe (AJC), melyben a világ három legnagyobb zsidó közösségének – Izrael, az Egyesült Államok és Franciaország – véleményét vizsgálta párhuzamosan.

Ünneplő férfi Tel-Avivban 2018. április 19-én, a függetlenség napján (fotó: REUTERS / AMIR COHEN)

Az amerikai zsidóknak nem egészen háromnegyede (72%), a franciáknak több mint fele (53%) gondolja úgy, hogy a prosperáló Izrael létfontosságú a zsidó nép hosszú távú jövője szempontjából – áll az American Jewish Committee nemzetközi zsidó jogvédő szervezet új tanulmányában.

 

A fenti eredmények mellett a tanulmány azt is bemutatja, hogy az amerikai és a francia zsidók körében növekedett az aggodalom saját biztonságukat illetően.

Az amerikai zsidóknak mintegy 65%-a, a franciáknak pedig fele nyilatkozta azt, hogy ma kevésbé érzi magát biztonságban, mint egy évvel ezelőtt.

A francia zsidók többsége (58%) személyesen is tapasztalt antiszemitizmust, és hasonló arányuk (56%) vélte úgy, hogy az ország nem lép fel hatékonyan a gyűlölet-bűncselekményekkel szemben.

Többségük (55%) beszámolt arról is, hogy az elmúlt év során – eltérő okokból – elgondolkodott azon, hogy elhagyja-e az országot. Egyötödük (21%) nevezett meg gazdasági okokat, 17% a zsidó közösség jövőjével kapcsolatos félelmet, további 12% pedig Franciaország jövője miatt aggódott.

 

Az amerikai zsidók számára az egyetemeken tapasztalható hangulat ad okot a legnagyobb aggodalomra. Mintegy 57%-uk mondta azt, hogy egyre kellemetlenebb Izraelt támogató hallgatónak lenni a campusokon.

Ami az Izrael iránti felelősségvállalást illeti, az amerikai zsidóknak mintegy 62%-a, a franciáknak pedig 59%-a érezte úgy, hogy ez fontos része a zsidó identitásnak. Ezzel szemben több mint egyharmaduk (az Egyesült Államokban 35%, Franciaországban 37%) nem értett ezzel egyet.

 

Az AJC tanulmánya összhangban van a korábbi felmérésekkel.

Például a kortárs európai zsidóságot vizsgáló Kantor Center for the Study of Contemporary European Jewry májusi eredményei azt mutatják, hogy a zsidók és zsidó célpontok ellen világszerte elkövetett támadások száma 13%-kal nőtt 2018-ban. Ezeknek az erőszakos cselekedeteknek a súlypontja pedig az Egyesült Államokban volt, ahol több mint száz ilyen esetet regisztráltak – míg Franciaországban a Kantor-jelentés szerint 35 támadás történt.

A Pew Research Center 2013-as „Portré az amerikai zsidóságról” című, legutóbbi (2013-as) felmérése szerint az Egyesült Államok teljes zsidó lakosságának mindössze 30%-a érez erős, 39%-a pedig valamelyes kötődést Izrael iránt.

 

Maayan Jaffe-Hoffman Jerusalem Postban megjelent cikkét Kalcsics Ildikó fordította.

Címkék:Egyesült Államok, felmérés, Franciaország, Izrael

[popup][/popup]