Izrael megsemmisítette a Hamasz eddig megtalált leghosszabb alagútját

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli hadsereg (IDF) bejelentette kedden, hogy teljesen betemette a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet eddig megtalált leghosszabb alagútját a Gázai övezetben.

Ezt a négy kilométer hosszú alagutat már decemberben megtalálták az övezet északi és középső része alatt, azóta átvizsgálták, majd fokozatosan megsemmisítették. A föld alatti járat kapcsolódott a Gázai övezeti teljes alagútrendszerhez. Egyes helyeken ötven méter mélyen húzódott.

Felszámolásához az IDF mérnökei egyes részeit felrobbantották, más részein pedig betont pumpáltak a vágatokba.

Az alagút elég széles volt járművek közlekedésére is, és a katonai szakértők szerint elsősorban a csapatok gyors mozgatására és támadásra tervezték, noha nem húzódott át izraeli területre. A vége négyszáz méterre volt az erezi átkelőtől, amelyen keresztül a gázaiak legálisan átjuthattak Izraelbe.

A hadsereg értesülése szerint az alagutak építését Muhammad Szinuár, a Hamász déli egységeinek parancsnoka, a Hamász gázai vezetőjének, Jahíjje Szinuárnak a testvére irányította.

Hamas’ Longest Tunnel City Ever Seen | Thousands of Fighters Lived Together in the 10 Km-long Tunnel

Israeli DefenCe Forces (IDF) uncovered a sprawling Hamas tunnel network beneath Gaza, revealing a 10-kilometer passage traversing central and northern regions. Video footage showcases the extensive underground route, raising global concerns about Hamas’ infiltration capabilities into civilian areas like hospitals and universities.

 

 

Az alagút megsemmisítése:

Israel army blows up largest Hamas tunnel | ABS-CBN News

The Israeli army has released footage showing explosions on ground from what it says is the destruction of the “largest” Hamas tunnel in northern Gaza. For more ABS-CBN News, click the link below: https://www.youtube.com/playlist?list=PLgyY1WylJUmgG2ln-vtKXb-oLlGEZc3sR To watch the latest updates on COVID-19, click the link below: https://youtube.com/playlist?list=PLgyY1WylJUmgUjPkc730KnTVICyQU6gBf Subscribe to the ABS-CBN News channel!

Az IDF szóvivőjének közlése szerint az elmúlt napban az izraeli katonák folytatták az iszlamista fegyveresek elleni rajtaütéseket és támadásokat az övezet déli részén, Hán-Júnisz területén, és annak északi részén, Bét Hanún városnál.

Több mint ötven Hamász-célpontra lőttek, köztük rakéta-indítóállásokra, fegyverraktárakra, alagutak lejárataira és egyéb katonai építményekre, és megöltek több tucatnyi fegyverest.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt napon 97 embert öltek meg az övezetben, a háború kezdete óta pedig 30 631 palesztin vesztette életét a harcok következtében.

Ezek a számok nem ellenőrizhetők, és nem tesznek különbséget a fegyveresek és a civilek között, valamint tartalmazzák a terrorszervezetek hibás rakétáitól és egyéb téves lövéseitől életüket vesztő palesztinokat is.

A háború veszélyei mellett a gázaiaknak súlyos gondot okoz a létszükségleti cikkek, köztük az élelem súlyos hiánya. Richard Peeperkorn, az ENSZ egészségügyi szervezetének (WHO) gázai és ciszjordániai képviselője közölte, hogy minden hatodik, két év alatti gyermek súlyosan alultáplált volt a Gázai övezet északi részén az év elején.

Jordánia közölte, hogy a gázaiak segélyezésére az eddigi legnagyobb élelmiszerszállítmányt juttatta célba légi úton, együttműködésben az Egyesült Államokkal, Franciaországgal és Egyiptommal.

Az övezet északi részébe élelmet juttató akcióban a jordániai hadsereg három repülőgépe, valamint három amerikai, egy egyiptomi és egy francia repülőgép vett részt, és ezekről kis ejtőernyőkkel eresztették le a segélycsomagokat. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]