Izrael: Lapidnak sikerült megállapodni az új koalícióról

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A centrista Van Jövő (Jes Atíd) párt elnökének, Jaír Lapidnak sikerült az új izraeli koalíciót összehoznia – közölte késő este Lapid szóvivője. Ha az izraeli törvényhozás megszavazza az új kormányt, Benjamin Netanjahu miniszterelnök és pártja, a Likud 12 év után távozik a hatalomból.

Jair Lapid, Naftali Bennet és Manszur Abbasz

Bő két órával az éjféli határidő lejárta előtt először Manszúr Abbász, az iszlám hagyományőrző Raam párt elnöke látta el szignójával pártjának megállapodását a Lapid-Bennett kormánnyal, majd Gideon Szaár, az Új Remény (Tikva Hadasa) nevű jobboldali párt vezetője is csatlakozott a sokpárti egységkormányhoz, és ezzel lehetővé tették a kormányalakítással megbízott Lapidnak, hogy jelenthesse Rivlin államelnöknek: sikerrel jártak erőfeszítései.

Az új kormány legfeljebb két héten belül felesküdhet, ha sikerül várhatóan a jövő héten relatív többséget szereznie az izraeli parlamentben, a kneszetben.

A két éven belül megtartott négy parlamenti választás után megszületett koalícióban nyolc párt vesz részt a Bennet féle jobboldali radikális Jaminától a baloldali Munkapártig és a Merecig, de kimaradt belőle a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali Likud, mely a korábbi kormánykoalíció legnagyobb pártja volt, és a legtöbb mandátumot szerezte a legutóbbi választáson is.

A koalíciós megállapodás értelmében az új kormány első két évében a Jaminát vezető Naftali Bennet lesz a miniszterelnök, majd két évig Jair Lapid.

*

A nemzeti egységkormány – amennyiben bizalmat kap a kneszetben – Benjámin Netanjahu 12 éves, Izrael történetében leghosszabb kormányfői szerepét zárja le – írja az MTI.

Az egységkormány legnagyobb ereje a 17 képviselői hellyel rendelkező Van jövő (Jes Atíd) lesz. A védelmi tárca élén várhatóan marad a 8 mandátummal bíró, centrista Kék-Fehért vezető Beni Ganz.

A szociáldemokrata Munkapárt Meráv Michaeli vezetésével 7 mandátummal járul hozzá a kormányhoz, s a balliberális Merec párt hat képviselői szavazatot biztosít a kneszetben.

Avigdor Liberman jobboldali Izrael a Hazánk pártja hét honatyával csatlakozott, Gideon Szaár szintén jobboldali Új Reménye hattal, és velük fog szavazni az izraeli politikai életben első alkalommal egy arab párt, a Raam is.

[popup][/popup]