Izrael: “A mobiltelefonok követése visszaélés a hatalommal”, de “életeket menthet”

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

A Kneszet bizottság elnöke szerint a kormány döntése a mobilkövetésről visszaélés a hatalommal. A legfőbb ügyész viszont azt nyilatkozta, hogy a Külügyi és Védelmi Bizottság megkerülésével hozott, mobilkövetésről szóló – parlamenti felügyelet nélküli – intézkedés ’életeket menthet’.

Benjamin Netanjahu

A Netanjahu vezette ügyvezető kormány ülésén keddre virradóra döntés született, miszerint a Sin Bét biztonsági szolgálat felhatalmazást kapott arra, hogy mobiltelefon adatokat használjanak föl a koronavírusos betegek mozgásának lekövetésére és a lehetséges fertőzöttek azonosítására. Az izraeli rendőrség feladata lakóhelyi adatok alapján ellenőrizni, hogy a házi karanténra kötelezett személyek eleget tesznek a fölszólításnak. Az ilyen technológiákat általában terror ellenes operációk esetében alkalmazzák, nem csoda hát, hogy az a személyi és polgári jogok megsértése miatt aggódó állampolgárok körében éles bírálatot váltott ki.

Gabi Ashkenazi, kék-fehér párti képviselő, a kneszet Külügyi és Védelmi Bizottságának elnöke szerint a kormány még a hatalom birtokában sem kerülhette volna meg a parlamentet. „A bizottság tegnap kezdte tárgyalni az ügyet. Ilyen súlyú döntést nem szabad parlamenti és nyilvános fölhatalmazás nélkül meghozni.” Avichai Mandelblit főügyész viszont erre azzal válaszolt, hogy a döntésre az ügy sürgőssége miatt – a koronavírus terjedésének megfékezése céljából – szükség volt. „A rendkívüli intézkedések célja életek védelme a vészhelyzetben. Ilyen egyszerű”.

A miniszterelnöki hivatal nyilatkozata szerint „a miniszterelnök az egészségügyi miniszterrel és a főügyésszel egyetértésben gyorsan intézkedett a digitális eszközök bevetéséről a pandémia átterjedésének megfékezése céljából. Hozzátette: a vitás program csupán 14 napig lesz érvényben;, a továbbiakról a kneszet dönt.

Az utóbbi hetekben Tajvan, Szingapúr és más országok mobil adatokkal ellenőrizték a karantén utasítások betartását. Izrael ennél jóval messzebb ment.

A Sin Bét belbiztonsági szolgálat a mobilszolgáltatók adatai alapján visszamenőleg rögzíti a koronavírust hordozók mozgását, azt, hogy kikkel álltak kapcsolatban a tesztet megelőző napokban és hetekben, a karanténba utalás előtt. Az adatokat továbbítja az Egészségügyi Minisztériumba, ahonnan üzenetet küldenek azoknak, akik a fertőzöttel tíz percnél tovább tartózkodtak két méternél közelebb; őket is karanténba utalják. A rendőrség gyűjti az adatokat arról, hogy az ilyen rendelkezéseket mennyire tartják be, és szükség szerint intézkedik.

Korábban Netanjahu a rendkívüli intézkedések hatályát 30 napban határozta meg. A mostani kormánydöntés szerint az adatok gyűjtése addig folytatódik, amíg a rendkívüli helyzet tart – azaz határidő nélkül. A begyűjtött adatokat további 60 napig tárolják, a fertőzés-megelőzési tevékenységét elősegítendő. Ez ellentmondásban van a minisztériumi tisztviselő korábbi nyilatkozatával, miszerint azokat törlik, mihelyt az illetőt figyelmeztetik a karanténba vonulásra.

A kormányhatározat egy a mobiladatok gyűjtésére vonatkozó 2007-es törvény módosítása, és arról szól, hogy azokat kizárólag a koronvírus elleni küzdelem céljaira lehet fölhasználni. Még bűnüldözési célokból sem lehetnek információ forrásai.

Nadav Argaman, a Sin Bét főnöke kedden reggel nyilatkozatot tett közzé:

„A szolgálat tisztában van azzal, hogy eltérünk a normál tevékenységtől, a terrorizmus elleni harctól. A lépést megvitattuk és egyeztettük a főügyésszel, felügyeleti és ellenőrző mechanizmusokat léptettünk életbe. Az adatokat kizárólag a minisztérium vezérigazgatójának vagy a minisztérium közegészségügyi szolgálata vezetőjének szolgáltatjuk ki. A szolgálat korlátozott számú tisztviselője kap betekintést, és azok törlésre kerülnek a Sin Bét adatbázisából.”

Benny Gantz

A kritikus hangok szerint az ügyvezető kormány, a kneszet többség támogatásának hiányában nem hozhatott volna ilyen súlyos döntést. A hétfőn kormányalakítással megbízott Benny Gantz szerint „különleges időket élünk, ami kivételes intézkedéseket igényel az élet védelmére” – mondta, „de ezek nem irányulhatnak a hatalom kisajátítására és nem hozhatók felügyelet és kontroll nélkül. A kneszet bizottságainak rendelkezniük kell a szükséges információval. A demokrácia így működik.”

Netanjahu arra hivatkozott, hogy a kormány még vasárnap hat órán át tanácskozott a rendkívüli intézkedésekről, és a szigorú felügyelet garantálja, hogy nem lesz visszaélés. Szerinte a demokrácia lényege az egyének jogainak és a társadalom szükségleteinek összeegyeztetése. Közben a megbetegedések száma átlépte a háromszázat.

Emberi jogi képviselők és magánéleti szakértők aggódnak amiatt, hogy bármelyik izraeli állampolgár a Sin Bét látókörébe kerülhet, mert a szolgálatra nem vonatkoznak az átláthatóság követelményei.

Avner Pinchuk, a Association for Civil Rights in Israel ügyésze azt írta a Twitteren, hogy a betegség lekövetése nem lehet ok a személyiségi jogok megsértésére. Tehila Altshuler Shwartz média és technológiai szakértő a The Times of Israelnek azt nyilatkozta, aggodalomra ad okot, hogy a Sin Bét csak a miniszterelnöknek tartozik beszámolni, és egy 2002-es törvény szerint betekintése van a mobilszolgáltatók tevékenységébe, de az információ szabadságát biztosító törvény nem vonatkozik rá, ami azt jelenti, hogy bármely adatkezelés titokban tartható. „Szégyen, hogy a főügyész áldását adta erre az intézkedésre.”

Mind ez ideig az egészségügyi szolgálat a páciensekkel folytatott beszélgetésekből értesült arról, hol voltak előzőleg és kikkel találkoztak, ezt követte a diagnózis. Az intézkedés indoklása: a betegek számának növekedésével nehéz lesz egyenként beszélni velük, az automatikus rendszer ezt kiiktatja.

Bezalel Smotrich közlekedési miniszter mindazonáltal biztosította a zsidó állam polgárait, hogy „Izraelben nem lesz ’Nagy Testvér’” – utalva ezzel George Orwell “1984” c. regényére.

A Times Of Israel cikkei alapján  Bassa László

[popup][/popup]