Izrael: A Legfelsőbb Bíróság ideiglenes intézkedést adott ki az észszerűségről szóló törvény ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Legfelsőbb Bíróság szerdán ideiglenes intézkedést adott ki az észszerűségi mérce kvázi eltörlése ellen benyújtott petíciókra, hogy lerövidítse a témában zajló tárgyalási eljárást.

Esther Hayut főbíró

Technikai húzás: A bírák a határozatban azt írták, hogy ,,csak a beadványok kezelésének eredményessége miatt adták ki a végzést, és ez nem a dolgok lényegével kapcsolatos álláspont kifejezése”.

  • Az ésszerűségi mérce eltörlése ellen 12 petíciót nyújtottak be. A bírák azonban nem vették figyelembe azt a négy petíciót, amelyeket a tárgyalási időpont kitűzése után nyújtottak be.
  • A bíróság által kibocsátott végzés típusát gyakran úgy tekintik, mint amely a magyarázat terhét a kérelmezőről, hogy bizonyítsa a kérelmet miért kell elfogadni áthelyezi az alperesre, hogy prezentálja, miért nem szabad azt elfogadni.

Gyors lesz: A végzés kibocsátása azt jelenti, hogy a szeptember 12-re kitűzött tárgyaláson túl nem lesz szükség további tárgyalásra. Az államnak választ kell adnia, hogy miért ne helyezzék hatályon kívül a törvényt.

  • A Kneszet múlt hónapban 64:0 arányban második és harmadik olvasatban elfogadta az észszerűségi mérce eltörlését célzó törvényjavaslatot.
  • A törvény megtiltja a bíróságoknak, hogy az észszerűségi tesztet használják a kabinet, a miniszterek és „más választott tisztviselők által a törvényben meghatározott határozatok érvénytelenítésére vagy akár megvitatására”.
  • A kormánynak 10 nappal a tárgyalás előtt kell benyújtania válaszát.
  • A főügyész nem fogja megvédeni a törvényt a Legfelsőbb Bíróságon, a kormány magánügyvédet fogad fel erre a célra.
  • A meghallgatás szeptemberi időpontja azt jelenti, hogy Eszter Hajut leköszönő főbíró fogja tárgyalni a petíciót, mielőtt a következő hónapban távozik a Legfelsőbb Bíróság éléről.
  • Nem veszik félvállról: Története során először, a Legfelsőbb Bíróság teljes testülettel, azaz 15 bíróval fogja tárgyalni az ügyet.

Vihar előtti csend: A kormányzó Likud értékelése szerint így vagy úgy, nagyon robbanásveszélyes napok előtt állunk az igazságszolgáltatás és a Kneszet között három kulcsfontosságú kérdésben:

  • A bírákat kiválasztó bizottság összehívását követelő petíció, a miniszterelnök felmentését megnehezítő törvény és az észszerűségi mérce eltörlése elleni petíciók.

Alkotmányos válság? Ha a bíróság beavatkozik ezekbe a kérdésekbe, várhatóan nagy küzdelem fog kitörni, amely eléri azt a pontot, amikor arra szólítanak, ne tartsák tiszteletben az ítéletet.

  • A koalíció tisztségviselői azonban úgy becsülik, hogy a Legfelsőbb Bíróság felé irányuló fenyegetések és kemény üzenetek ellenére az ítéletet tiszteletben fogják tartani, és nem lesz alkotmányos válság.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a közelmúltban az amerikai médiának az észszerűségi törvénnyel kapcsolatos interjúiban többször is elkerülte a válaszadást arra, hogy ha a bíróság hatályon kívül helyezné, tiszteletben tartja-e az ítéletet, ellenben óva intette a bíróságot egy ilyen lépéstől. (ujkelet.live)

[popup][/popup]