Izrael: A Legfelsőbb Bíróság elutasította a Netanjahu kormány igazságügyi reformját

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság elutasította Benjamin Netanjahu kormányának igazságügyi reformját, ami tavaly százezres tüntetéseket indított el, mivel a törvénycsomag ellenzői szerint azzal letérítették volna az országot a demokratikus jogállami útról.

Az Izraeli Legfelsőbb Bíróság egy korábbi képen

Az igazságügyi törvénycsomag érintette volna a bírák kinevezését és szűkítette volna a legfelsőbb bíróság jogköreit, lényegében az igazságszolgáltatás jelentős részét alárendelték volna a politikának.

Most 15 bíróból 8 a reform megsemmisítésére szavazott.

Netanjahu pártja, a Likud azzal reagált, hogy szerintük sajnálatos, hogy a legfelső bíróság akkor hoz ilyen megosztó döntést, amikor a katonáik az életüket kockáztatják a harcokban.

A döntés után Jariv Levin igazságügyi miniszter, a reform kitalálója azzal vádolja a bírákat, hogy a saját kezükbe veszik az összes olyan hatalmat, ami egy demokráciában a három hatalmi ág között oszlana meg. Majd azt mondta, ezzel nem tántoríthatják el a kormányt. (BBC/Times of Israel/444.hu)

*

Az izraeli legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte az észszerűségi indok eltörlését tartalmazó törvényt, vagyis az izraeli alaptörvény olyan módosítását, amely kizárta a kormány, a miniszterelnök és a hatósági döntések indokoltságának bírósági felülvizsgálatát.

Az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság hétfő este nyilvánosságra hozott döntését a tizenöt bíró közül nyolcan támogatták. Egy másik döntés értelmében – amelyet a legfelsőbb grémium tizenkét tagja támogatott – a legfelsőbb bíróság jogosult az alaptörvények bírósági felülvizsgálatára, valamint a beavatkozásra olyan kivételes és szélsőséges esetekben, amikor az izraeli parlament, a kneszet túllépte alkotmányos hatáskörét.

Az észszerűségi indok törlése a bírók többségének véleménye szerint súlyos és példátlan módon megkárosítaná Izrael demokratikus jellegét.

“Nem egyeztethető össze az igazságszolgáltatási alaptörvény módosítása a hatalmi ágak szétválasztásával és a jogállamisággal, azon két legfontosabb elvvel, amelyek demokratikus rendszerünk fontos jellemzői. Alapító narratívánk ilyen jellegű károsodása tűrhetetlen” – írta Eszter Hajut, a grémium nemrég nyugdíjba vonult, de ebben az ügyben még ítélkező elnöke indoklásában. Kiemelte, hogy közbe kellett avatkozni “az izraeli alkotmányos rendszer egyedi szerkezeti jellemzői miatt, és tekintettel az elmúlt évek alkotmányos gyakorlatára, amely jól szemlélteti, hogy rendszerünk milyen könnyedséggel változtatható meg alapvető módon”.

Az észszerűség indokára hivatkozva a Legfelsőbb Bíróság és más bírói grémiumok évtizedek óta felülvizsgálták a kormány és miniszterei, valamint a közigazgatási hatóságok törvényeit és rendeleteit. Például 2007-ben a legfelsőbb bíróság erre hivatkozva arra kötelezte a honvédelmi és az oktatási minisztert, hogy a Gázai övezetbeli települések összes óvodáját lássák el rakéták elleni védelemmel, és ne elégedjenek meg bizonyos “védett terek” kialakításával, ahogy költségvetési okokból tervezték.

Az észszerűségi indok eltörlése központi pillére volt Jarív Levin igazságügyi miniszter jogrendszert átalakító terveinek. A változás jelentősen csökkentette a kormány bírósági felülvizsgálatának lehetőségét, és megnehezítette a legfelsőbb bíróság beavatkozását azokban az esetekben, amikor megválasztott tisztségviselők önkényes, szélsőséges és korrupt, vagy az emberi jogokat sértő döntéseket hoznak.

Levin igazságügyi miniszter az ítélet kihirdetése után azzal vádolta a legfelsőbb bíróság tagjait, hogy “minden hatalmat a kezükbe vettek”, és nehezményezte a döntés időzítését is a gázai háború közepette. A kormányzó Likud párt közleményében kijelentette, hogy a bíróság döntése “ellenkezik a nép egységakaratával, különösen a háború idején”.

Jaír Lapid, az ellenzék vezetője viszont üdvözölte az ítéletet.

“A legfelsőbb bíróság ma hű maradt Izrael polgárainak védelmében vállalt szerepéhez, és mi teljes támogatásunkról biztosítjuk” – fogalmazott.

“Ha az izraeli kormány újra vitát kezd a legfelsőbb bíróságról, akkor nem tanultak semmit. Semmit sem tanultak október 7-ből, és semmit sem tanultak a nyolcvanhét napja tartó háborúból” – tette hozzá.

A jogrendet átalakító, a demokratikus fékeket és ellensúlyokat lebontó törvények ellen január óta egészen a Hamász októberi terrortámadásáig heti rendszerességgel százezres tömegtüntetéseken tiltakoztak Tel-Avivban és Izrael több száz pontján a változtatás ellenzői – számolt be a hírről az MTI.

[popup][/popup]