Izrael: A Hamasz az ENSZ-hivatalnokok szeme láttára alakította át a kórházakat katonai erőddé

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izrael kedden élesen elítélte a nemzetközi szervezeteket, amiért az évek során tétlenül nézték, ahogy a Hamász gázai kórházakat alakított át terrorista bázisokká. Ezért az ENSZ-ügynökségek “cinkosok” a Hamász háborús bűntetteiben – mondta egy izraeli szóvivő.

Tedros Adhanom Ghebreyesus

“A nemzetközi ügynökségek és tisztviselőik hosszú időn át hallgatólagos cinkosai voltak annak, hogy a Hamász visszaélt a kórházakkal és azokat fegyveresei fedezékeként használta ” – mondta Eylon Levy, a Miniszterelnöki Hivatal szóvivője egy sajtótájékoztatón.

“Teljes elszámoltatást követelünk tőlük. Mit tudtak? Miért nem mondtak semmit? Miért terjesztik még most is a Hamász propagandáját ahelyett, hogy a munkájukat végeznék?” – kérdezte Levy.

Levy különösen élesen bírálta Tedros Adhanom Ghebreyesus-t, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatóját, Martin Griffiths-t, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettesét.

Az izraeli hadsereg Al Shifa kórház körül tevékenykedő egységei szerdán nyilvánosságra hozták, hogy fegyvereket, katonai technológiát és hírszerzési információkat találtak a táborban.

Önkritika helyett azonban Ghebreyesus szerdán egy videót tett közzé az X-en, a korábbi Twitteren, amelyben elítélte Izrael katonai műveletét a kórháznál. “Izrael katonai behatolása a gázai Al Shifa kórházba teljesen elfogadhatatlan. A kórházak nem csataterek” – mondta.

Levy a tájékoztatón elmondta: “A nemzetközi jog nem ad általános mentességet a terroristáknak csak azért, mert egy kórház közepén rejtőzködnek. A kórházak ilyenkor elveszítik védett státuszukat, miután a figyelmeztetést figyelmen kívül hagyták”.

Izrael már régóta úgy véli, hogy a Hamász parancsnoki központként használta az Al Shifát. Szerinte a terrorcsoport egy kiterjedt alagútkomplexumot ásott ki a kórház alatt, amely földalatti főhadiszállásként szolgált.

Az Egyesült Államok kedden támogatta Izrael állítását. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt mondta, hogy “számos saját hírszerzési információnk” megerősíti, hogy a Hamász parancsnoki központként és lőszerraktárként használta a gázai kórházakat, köztük az Al Shifát.

A két említett tisztviselő viszont az Izraeli Hadsereget támadta: Ghebreyesus azt tweetelte, hogy “az Al Shifa kórházba való katonai behatolásról szóló jelentések mélyen aggasztóak”, Griffiths pedig azt írta, hogy “megdöbbentőek az Al Shifa kórházban történt katonai támadásokról szóló jelentések”.

Izraeli orvosi szállítmány az Al Shifa kórháznál

Levy cáfolta őket: “Ami aggasztó, az az, hogy a Hamász az alagsorban helyezte el a főhadiszállását, önök pedig fedezték ezt. … Az a megdöbbentő, hogy a Hamász visszaélt a védett intézményekkel, és az ENSZ-ügynökségek nem tettek semmit”.

“Az önök hanyagsága ártatlanok életébe került. Most, hogy tetten értük önöketlesz-e annyi erejük, hogy elítéljék a Hamászt? Önök cserbenhagyták a palesztin népet. Cserbenhagyták a világot. Mindannyian kudarcot vallottak a munkájukban” – mondta Levy.

Eli Cohen izraeli külügyminiszter kedden Genfben, a WHO igazgatójával folytatott találkozója során fejezte ki nemtetszését Ghebreyesusnak.

“Az ENSZ szervezetek orra előtt jött létre a világ legnagyobb terrorista infrastruktúrája” – mondta Cohen. Követelte, hogy a WHO kövesse az Európai Uniót, és ismerje el, hogy a Hamász kórházakat és civileket használ emberi pajzsként.

Israel Today

Címkék:ENSZ, Gáza, Hamasz, kórházak, WHO

[popup][/popup]