Izrael: a fertőzések egynegyede zsinagógákban történt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli Egészségügyi Minisztérium felhívta Izrael két főrabbiját, hogy tiltsák meg a zsinagógai imádkozást a járvány idejére.

David Lau askenáz és Yitzhak Yosef szefárd főrabbi

A minisztérium adatai alapján a fertőzés a legtöbb esetben (az esetek 24 százalékába) zsinagógában történt. További 5 százalékban jesivákban kapták el a vírust a fertőzöttek.

A fertőzések 15 százalékáért a szállodák felelősek. További sorrend:

Éttermek: 12%;

Szupermarketek: 7%;

Egyéb boltok: 7%;

Kórházak: 5%;

Iskolák 3%;

Idősotthonok 3%;

Gyermekmegőrzők 3%;

Ifjúsági csoportok 2%;

rendezvényközpontok 2%;

Klubok 2%;

Bevásárlóközpontok 2%;

Mikvék 1%;

Fitness clubok 1%;

Választó helyiségek 1%;

személyes találkozások 1%;

Egyéb 2%.

Az adatok közzététele után számos aktivista csoport hívta fel a két főrabbit a zsinagógák bezárására. Yitzhak Yosef és David Lau ezt eddig nem tették meg, de azt kikötötték, hogy az imákon tíz férfi lehet jelen és nem több, nekik is tartaniuk kell a kétméteres távolságot és gondoskodni kell a szellőzésről. A statisztikák nyilvánosságra hozatala után a két rabbi közölte, tilos olyan zsinagógában imádkozni, ahol ezek a feltételek nem teljesülnek.

Yitzhak Yosef és David Lau felnapos böjtöt és imádságot hirdettek a járvány miatt.

A Tzohar nevű vallásos cionista szervezet méltányolta a rabbik felhívását, de közölte, elvárja tőlük, hogy világosan megmondják az embereknek: ne menjenek zsinagógába, mert ez az Egészségügyi Minisztérium álláspontjával ellenkezik. Így nyilatkozott a Tzohar elnöke, Rafi Feuerstein rabbi. Álláspontját más vallásos szervezetek is támogatták, mondván. a zsidó vallásban az élet megmentése a legmagasabb rendű kötelesség.

A Yachad nevű, liberális szellemiségű ortodox zsinagóga Tel Avivban megkezdte a virtuális istentiszteletek közvetítését. Több más szervezet is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.

Jerusalem Post

 

Címkék:fertőzések aránya, koronavírus, zsinagóga

[popup][/popup]